Sergej Vasiljevič Rahmaninov velja za zadnjega velikega ruskega romantika in  enega največjih pianistov svojega časa. Bil pa je tudi dober dirigent. Foto: Wikipedia
Sergej Vasiljevič Rahmaninov velja za zadnjega velikega ruskega romantika in enega največjih pianistov svojega časa. Bil pa je tudi dober dirigent. Foto: Wikipedia
Sergej Vasiljevič Rahmaninov
Rokopis partiture, ki je veljal za izgubljenega, se je ponovno pojavil pred desetimi leti. Foto: Wikipedia

Rokopis obsega 320 strani in vsebuje številne skladateljeve zaznamke, dopolnitve in popravke s črnilom, svinčnikom, modro in rdečo barvico. Druga simfonija Rahmanina je njegova najbolj priljubljena simfonija.

Stephen Roe, ki pri Sotheby'su skrbi za dražbe knjig in rokopisov, je za The Guardian povedal, da je partitura zelo urejena in jasna. Po njegovem mnenju je na nek način že skorajda brez strasti, pretehtana in napisana z neke vrste preračunljivo pisavo.

Ponovni poskus prodaje po desetih letih
Ni povsem jasno, kaj se je dogajalo s partituro po letu 1908. Znano pa je, da je skladatelj ni imel v kovčku, ki so mu ga boljševiki pustili vzeti s seboj, ko se je po oktobrski revoluciji preselil iz takratnega Petrograda v Helsinke.

Rokopis, ki je torej veljal za izgubljenega, se je ponovno pojavil leta 2004 pri neimenovanem evropskem zbiralcu. Gre za edino obstoječo partituro njegove druge simfonije, ki omogoča vpogled v nastanek in razvoj te mojstrovine. Po odkritju rokopisa so dražbo po pravni poti onemogočili skladateljevi sorodniki, ki skrbijo za njegovo zapuščino. Vendar so pozneje pogodili, in tako so ga v zasebno last prodali fundaciji Tabor, ki ga je nato za stalno posodila Britanski narodni knjižnici.

Pri dražbeni hiši ne izključujejo možnosti, da bi lahko tokrat dosegli prodajni rekord.

Rahmaninov kot dirigent na krstni izvedbi
V zadnjih letih 19. stoletja je Rahmaninov postal dirigent v zasebnem opernem gledališču in se v tej vlogi tudi zelo izkazal, vendar pa ga je v tistem času pestila ustvarjalna nemoč. Dotično delo je dokončal v prvih dneh leta 1908 v Dresdnu, premiero pa je doživelo 26. januarja v Sankt Peterburgu pod njegovo taktirko.

Strokovnjaki menijo, da je ob tej priložnosti uporabil rokopis, ki bo zdaj na prodaj. Vendar pa gre za nedokazljivo dejstvo, zato Sotheby's dopušča možnost, da Rahmaninov na koncertu ni uporabljal partiture in da je dirigiral po spominu.

Sicer pa Sergej Vasiljevič Rahmaninov (1873-1943) velja za zadnjega velikega ruskega romantika, bil pa je tudi eden največjih pianistov svojega časa.