Turneja bo trajala do konca tedna. Foto: MMC RTV SLO
Turneja bo trajala do konca tedna. Foto: MMC RTV SLO

Z gostoma, dirigentom Danjelom Rajskinom in violinistom Vadimom Gluzmanom, bodo nastopili v Wittnu, Antwerpnu, Eindhovnu, Mülheimu an der Ruhr in Villigen-Schwenningnu. Turnejo bodo končali v petek.

Orkester, ki ga bo na poti spremljala tudi televizijska ekipa, bo nastopil s programom, na katerem bodo Vltava Bedřicha Smetane, Prvi violinski koncert Maxa Brucha, Sedma simfonija Antonina Dvořaka, uvertura k operi Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 in Simfonija št. 6 v h-molu, op. 74 (Patetično) Petra Iljiča Čajkovskega, so sporočili iz RTV Slovenija.

Rajskin je odraščal v Sankt Peterburgu, pri dvajsetih letih pa je zapustil Sovjetsko zvezo in odšel študirat v Amsterdam in Freiburg ter postal eden vodilnih violistov v Evropi.

Pozneje se je odločil za dirigentsko kariero. Leta 2005 je postal vodilni dirigent Državnega orkestra Renske filharmonije v Koblenzu, leta 2008 pa še vodilni dirigent Filharmoničnega orkestra Arturja Rubinsteina v Lodžu. Lani je Rajskin prejel nagrado Echo Klassik za posnetke koncertov za violončelo Korngolda, Blocha in Goldschmidta z violončelistom Julianom Stecklom.

Gluzman se je rodil v Sovjetski zvezi, leta 1990 pa se je preselil v Izrael. Oživlja violinsko tradicijo 19. in 20. stoletja in jo nadgrajuje s svojo izjemno natančnostjo in virtuoznostjo. Prav tako je velik ljubitelj sodobne glasbe, sodeluje s številnimi skladatelji in premierno izvaja njihova dela.

Bil je gost številnih festivalov, leta 2010 pa je s svojo ženo, pianistko Angelo Yoffi, ustanovil tudi Festival komorne glasbe na severni obali (North Shore Chamber Music Festival).