Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča se s pesmijo upirajo
Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča se s pesmijo upirajo "izkoriščanju, bogatenju peščice, korupciji in klientelizmu, vsakršni obliki diskriminacije, sprevračanju zgodovine NOB-a in večanju ideoloških razlik". Ohraniti želijo dostojanstvo ne glede na politično, spolno ali versko orientiranost. Foto: BoBo. Foto:
Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča, odlikovanje zlati red
Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča je v Predsedniški palači sprejel predsednik republike Borut Pahor, ki je zboru podelil odlikovanje zlati red za zasluge pri utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, za ohranjanje izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture. Foto: BoBo
Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča, odlikovanje zlati red
Po uradni slovesnosti in še pred koncertom v dvorani Stožice se bo zbor s pesmijo pridružil tudi peti vseslovenski ljudski vstaji. Foto: BoBo

Na koncertu ob dnevu upora proti okupatorju in ob 72. obletnici ustanovitve OF so se zboru pridružili številni glasbeni prijatelji. Čeprav so nekateri mediji poročali, da je koncert razprodan, organizatorji sporočajo, da bo za koncert v dvorani, ki sprejme 10 tisoč obiskovalcev, od 15. ure na voljo še 1500 vstopnic.

Posnetek koncerta si lahko na 1. programu TV Slovenija ogledate v četrtek, 2. maja, ob 20.00. Vabljeni k ogledu.

Pevski zbor, ki je med ljubitelji njihove pesmi znan kar kot Pinkoti, je lani, ob 40-letnici delovanja, razprodal številne koncertne dvorane, tudi Gallusovo v ljubljanskem Cankarjevem domu. Tedaj so, na pol v šali, napovedali, da bo pesem upora naslednjič odmevala v Stožicah, kar je zaradi velikega zanimanja za njihov glasbeni repertoar, ki so ga modernizirali z rokersko glasbeno podlago, postalo realnost.
Dostojanstvo ne glede na politično, spolno ali versko orientiranost
Tržaški partizanski pevski zbor, kateremu so se v zadnjem času pridružili številni mladi pevci, ob vabilu na koncert sporočajo, da je upor vrednota in pravica. S pesmijo se upirajo "izkoriščanju, bogatenju peščice, korupciji in klientelizmu, vsakršni obliki diskriminacije, sprevračanju zgodovine NOB in večanju ideoloških razlik". Kot pravijo, želijo biti dostojanstveni, ne glede na politično, spolno ali versko orientiranost.
V tej ideji se jim bodo na koncertu pridružili številni gosti, med njimi Partizanski pevski zbor Ljubljana, Kombinatke, Vlado Kreslin, Drago Mislej - Mef, Iztok Mlakar, Zoran Predin, Boris Kobal, Gojmir Lešnjak - Gojc, Zaklonišče prepeva ter Buldogi in Ksenija Jus.
Zlati red za zasluge pri ohranjanju izročila slovenskega odporništva
Dopoldne je Tržaški partizanski pevski zbor Pinka Tomažiča v Predsedniški palači sprejel predsednik republike Borut Pahor, ki je zboru podelil odlikovanje zlati red za zasluge. Predsednik Republike Slovenije je podelitev odlikovanja utemeljil z izjemnim prispevkom zbora k utrjevanju slovenske narodne zavesti v zamejstvu, z ohranjanjem izročila slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo ter za uveljavljanje slovenske kulture.
Po uradni slovesnosti in še pred koncertom v dvorani Stožice se bo zbor s pesmijo pridružil tudi peti vseslovenski ljudski vstaji.