Ko je v javnost prišla vest o smrti Davida Bowieja, so številni njegovi oboževalci prinesli rože pred hišo na Hauptstrasse 155 v berlinskem okrožju Schöneberg, kjer je živel med letoma 1976 in 1978. Foto: EPA
Ko je v javnost prišla vest o smrti Davida Bowieja, so številni njegovi oboževalci prinesli rože pred hišo na Hauptstrasse 155 v berlinskem okrožju Schöneberg, kjer je živel med letoma 1976 in 1978. Foto: EPA
David Bowie
Posnetek s koncerta v vzhodnem delu Berlina 6. junija 1987, se pravi dve leti pred padcem berlinskega zidu. Nemško zunanje ministrstvo se je Bowieju v ponedeljek na Twitterju zahvalilo za njegovo vlogo pri rušenju zidu. Foto: EPA

Spletna peticija David Bowie v Berlinu, ki so jo zagnali še isti dan, ko je v javnost prišla vest o njegovi smrti, je naslovljena na berlinski senat in okrožni urad Tempelhof-Schöneberg - okrožje, kjer je Bowie konec 70. let preteklega stoletja prebival na Hauptstrasse 155, poročajo nemški mediji.

Ena izmed utemeljitev v peticiji pravi, da je v Berlinu veliko ulic, ki se imenujejo Hauptstrasse, ni pa nobene, ki bi se imenovala po Bowieju. "Na glasbo Davida Bowieja se vežejo spomini sto tisočih, celo milijonov ljudi. Ta izjemni umetnik si zasluži, da se mu v Berlinu izkaže posebna čast."

Bil je sicer androgin, vendarle pa ne ženska
Peticija je imela dvanajst ur po objavi skoraj 300 podpisnikov, do srede popoldne pa že več kot 4.000. Iz odbora za peticije berlinskega predstavniškega doma so sporočili, da je - tudi glede na odmevnost Bowiejeve smrti - treba peticijo vzeti resno.

Od približno 1.600 peticij, ki so bile v Berlinu vložene v letu 2014, jih je četrtina dosegla svoj cilj v celoti ali vsaj delno.

Kljub dobrim obetom pa vendarle ne bo šlo tako zlahka. Nekateri okraji, vključno s Schönebergom, so naravnani k temu, da bi ulice dejansko poimenovali le še po ženskah. Ta postavka je zapisana tudi v določilih o izvedbi postopka imenovanja oziroma preimenovanja ulic, cest, trgov ... Poleg tega se jih lahko po neki osebi poimenuje šele pet let po njeni smrti.


Najprej najbrž spominska plošča
Obstajajo pa tudi že konkretnejši načrti za počastitev tega ustvarjalca v nemški prestolnici. Frakcija stranke CDU Tempelhof-Schöneberg bo preverila, ali bi lahko na stavbo, v kateri je njegovo nekdanje prebivališče, pritrdili spominsko ploščo.

"Številni oboževalci že zdaj obiskujejo mesta v Berlinu, kjer je bil dejaven, in verjetno se bo še več ljudi podalo na iskanje sledov za svojim idolom," je dejal Matthias Steuckardt, predstavnik za kulturo CDU-jeve frakcije.

Nemško zunanje ministrstvo se je Bowieju zahvalilo za njegovo vlogo pri rušenju berlinskega zidu leta 1989. "Na svidenje, David Bowie. Zdaj ste med junaki. Hvala, ker ste pomagali zrušiti zid," so v ponedeljek zapisali na Twitterju.