V vlogi Silvie Night se predstavlja Ágústa Eva Erlendsdóttir. Foto: EPA
V vlogi Silvie Night se predstavlja Ágústa Eva Erlendsdóttir. Foto: EPA
Silvia Night
V Islandiji je bila zvezdnica imenovana za televizijsko osebnost leta. Foto: EPA

Čeprav se islandski predstavnici Silvii Night ni uspelo uvrstiti v finalni del tekmovanja, saj je v predizboru pristala na 13. mestu, pa je evropsko javnost še kako opozorila nase. Nightova je izmišljena oseba, v kateri se predstavlja Ágústa Eva Erlendsdóttir, ki se v svoji oddaji See ya - with Silvia Night norčuje tudi iz Evrosonga.

In prav v tem duhu je potekal tudi njen nastop v Atenah, kjer se je v skladu s svojim likom obnašala kar se da provokativno. Med drugim je tehnike in novinarje imenovala amaterji, izrekla oziroma zakričala nekaj zelo žaljivih opazk na same gostitelje, Grke ("Fuck you, You Fucking Greek People"), pa tudi sicer je večino izjav začinila z nemalo kletvic.

Brez kletvic ne gre
Te je na generalki vpeljala celo v svoje besedilo, saj je v skladbo Congratulations namesto "The vote is in, they say I win", odpela “The vote is in, I'll fucking win”, kar je seveda v nasprotju z evrovizijskimi pravili. Na opozorila Evrovizije je Silvia preprosto odgovorila, da lahko govori, kar želi, v izjavi pa spet ni pozabila na nekaj kletvic.

Konec nastopa ne pomeni tudi konca predstave
Takšno obnašanje je Silvii zamerilo tudi občinstvo v Atenah, ki je pevko po predfinalnem nastopu izžvižgalo. Ágústa Eva Erlendsdóttir pa se je očitno odločila vlogo Silvie Night izpeljati do konca in tako pred skupino novinarjev nadvse zavzeto odigrala obžalovanje, ker ni dobila dovolj glasov za finale. Pretvarjala se je, da je primazala klofuto svojemu fantu, ob tem pa še zagrozila, da se bo vrgla z mostu. Za prepričljivo igro je poskrbela še s kričanjem in pljuvanjem na novinarje.

V Islandiji povsem drugače
In če grška ter evropska javnost na takšen nastop nista bili pripravljeni, pa so na Silvio očitno ponosni Islandci, ki so jo za svojo predstavnico izbrali s 70 tisoč glasovi, kar je v državi s približno 300 tisoč glasov precej zavidljiv dosežek. Za svojo oddajo je islandska zvezdnica lani doma dobila nagrado za najboljšo zabavno oddajo in televizijsko osebnost leta. Ko pa se je posvetila še glasbenemu svetu, pa so jo tudi založbe zasule s ponudbami za snemanje plošče. Pod skladbo Congratulations se je podpisal Þorvaldur Bjarni, ki je poskrbel že za islandski pesmi na tekmovanju v letih 1999 in 2005.