Hisaišijev opus obsega več kot sto filmskih skladb. Foto: MMC RTV SLO
Hisaišijev opus obsega več kot sto filmskih skladb. Foto: MMC RTV SLO
Joe Hisaiši
Priprave na četrtkov koncert, ki bo v Teatru Nuovo v Vidmu odprl 17. festival vzhodnoazijskega filma. Foto: MMC RTV SLO
Joe Hisaiši
Hisaiši rad posega po različnih žanrih, od japonske do evropske klasične glasbe, od minimalizma do eksperimentalne elektronike. Foto: MMC RTV SLO

S svojim prvim koncertom v Italiji bo Joe Hisaiši s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v četrtek odprl 17. festival vzhodnoazijskega filma v Vidmu. Glasbenik, čigar glasbo slišimo v filmih režiserjev Hajaa Mijazakija in Takešija Kitana, pa tudi v ozadju z oskarjem nagrajenega filma Mednarodni let Jodžira Takite, se je dva dni pred koncertom ustavil v Studiu 26 Radia Slovenija, kjer se s hišnim simfoničnim orkestrom pripravljajo na težko pričakovani koncert.
Skladatelj, pianist, dirigent, režiser in pisatelj je za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim častno priznanje japonske vlade. Svoj filmski prvenec Quartet je posnel leta 2001, tri leta pozneje je bil prvi azijski glasbenik, ki je dirigiral orkestru na prestižnem canskem filmskem festivalu.
Skladbe, kot sta Links in med njegovimi poslušalci posebej cenjena Oriental Wind, bo izvedel s simfoničnim orkestrom, ki je v svoji 60-letni zgodovini posnel več kot 150 albumov. Večkrat nagrajeni sestav se domačemu in tujemu občinstvu predstavlja z izjemno širokim repertoarjem – od opernih in baročnih del, do sodobne in filmske glasbe.
Azijski film se predstavi
S četrtkovim koncertom se bo tako začel eden ključnih evropskih festivalov, ki se posvečajo azijski filmski umetnosti. Letošnji program prinaša 70 filmov, med drugim kitajsko megalomansko uspešnico Daniela Leeja Dragon Blade in vojno akcijo The Taking of Tiger Mountain, ki jo je Cui Hark posnel v 3D-tehniki.
Med odmevnejšimi naslovi je tudi hongkonški politični triler Helios in nadaljevanje japonskega znanstvenofantastičnega trilerja Parasyte, ki bo v Vidmu doživel svetovno premiero na isti dan, kot ga bodo prvič zavrteli azijskemu občinstvu. V celoti bo letošnji festival postregel s šestimi svetovnimi premierami. Program koncerta obljublja tako Hisaišijevo filmsko glasbo kot skladbe z njegovih samostojnih plošč, v Teatru Nuovo pa bo zadonela ravno pravšnja zmes filma in glasbe. Za Hisaišijevo edinstveno glasbeno govorico je značilna mešanica prefinjenega minimalizma, v katerega se je skladatelj zaljubil že med študijem, in epskega zvoka, ki ga uvršča med zadnje velike skladatelje simfonične filmske glasbe.