Letošnje tekmovanje IPCL je potekalo osem dni v treh krogih. Vsak duo pa je pripravil 85 minut programa. Foto: Bruno Čibej
Letošnje tekmovanje IPCL je potekalo osem dni v treh krogih. Vsak duo pa je pripravil 85 minut programa. Foto: Bruno Čibej

Glasbenika, ki sta bila najmlajša udeleženca tekmovanja, nista prepričala le žirije, ampak sta poleg prve nagrade prejela tudi nagrado občinstva.

Devetnajstletni Jan Čibej je študent 1. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in dijak 4. letnika Gimnazije Poljane, 18-letni Luka Poljanec pa dijak 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Njun mentor je Simon Klavžar, profesor tolkal in komorne glasbe na konservatoriju in docent na akademiji.

Tekmovanje International Percussion Competition Luxembourg za tolkalni duo organizirajo vsakih devet let. Dogodek je uvrščen v Svetovno zvezo mednarodnih glasbenih tekmovanj s sedežem v Ženevi. Gre za zvezo 125 najuglednejših glasbenih tekmovanj, v kateri so le štiri za tolkala - v Münchnu, Ženevi, Eindhovnu in Luksemburgu. Udeležijo se ga lahko glasbeniki, stari do 36 let oziroma do 60 let skupne starosti obeh članov dua.

Mlada slovenska tolkalca sta se na njem merila s precej starejšimi, tudi profesionalnimi tolkalci, vsak duo pa je moral pripraviti 85 minut programa.