Sayev primer ponovno v ospredje postavlja vprašanje o tem, kolikšen vpliv ima v Turčiji vera na politiko. Foto: EPA
Sayev primer ponovno v ospredje postavlja vprašanje o tem, kolikšen vpliv ima v Turčiji vera na politiko. Foto: EPA
Say je glasen kritik konservativne vlade premierja Erdogana. Foto: Twitter

Say po drugi plati meni, da gre za politično gonjo proti njemu. Najvišja kazen, ki bi ga po turškem zakoniku lahko doletela, bi bilo 18 mesecev za zapahi.

Med drugim naj bi v tvitih, ki jih je objavil od aprila lani, zapisal: "Ne vem, ali ste že ugotovili, da se vsak nepomembnež, ničvrednež, tat ali norec vedno izkaže za alahista."

Spet v drugem tvitu se je norčeval iz poziva k molitvi, ki je trajal le 22 sekund. "Čemu taka naglica?" je tvitnil. "Vas čaka ljubica ali rakija na mizi?" Spet drugje je parafraziral verz, ki ga literarna zgodovina pripisuje Omarju Khajamu, in se spraševal, ali so morda nebesa krčma ali pa kar bordel, če gre verjeti obljubam o potokih vina in čakajočih devicah.

Montirani sodni proces?
Saya med izrekom današnje sodbe ni bilo v sodni dvorani. Je pa že prej turško vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) obtožil, da stoji za sodnim procesom proti njemu.

43-letni Say, ki je ateist, je pogosto kritiziral omenjeno stranko, češ da naj bi imela skriven načrt za promocijo konservativnih vrednot v Turčiji. Tudi številni Sayevi podporniki opozarjajo na pregon vse več intelektualcev in kulturnikov, ki (pre)glasno izražajo svoje mnenje, stranko AKP pa obtožujejo, da s servilnostjo do islamistov ogroža turško sekularno državo.

Naj samo spomnimo: Orhan Pamuk se je moral, preden je Turčija leta 2008 omilila zakon, ki prepoveduje "žaljenje turške identitete", pred sodiščem zagovarjati zaradi svojih komentarjev o masovnih pobojih Armencev. Leta 2007 je bil pred vrati svoje pisarne v Carigradu ustreljen armenski novinar Hrant Dink, ki je zaradi svojega pisanja o pobojih Armencev prav tako redno dobival grožnje s smrtjo.

Kariera svetovnega merila
Virtuoz Say je med drugim igral s filharmoničnimi orkestri v Berlinu, New Yorku, Tokiu in Izraelu. Sodni proces proti njemu je povečal bojazni o omejitvah svobode izražanja v Turčiji, ki si že dalj časa prizadeva, da bi postala članica EU-ja.