Glasba
(5)
Jernej Podboj je v mladih letih sodeloval v zasedbah Albatros in Stompers, nato pa z glasbenimi somišljeniki zasnoval kultno zasedbo Mladi levi (na fotografiji). Foto: Festival slovenskega filma

Dodaj v

Slovenska džez in rock zavita v črnino: poslovil se je ustanovni član Mladih levov Jernej Podboj

Podboj je bil zdravnik, saksofonist in klarinetist
23. april 2018 ob 18:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V nedeljo se je po hudi bolezni poslovil Jernej Podboj, ustanovni član glasbene skupine Mladi levi - ta je konec 60. in v začetku 70. let soustvarjala zgodovino slovenske oziroma širše jugoslovanske popularne kulture.

Podboj je bil zdravnik, specialist otorinolaringolog, širše pa je bolj poznan kot saksofonist in klarinetist ter član ali sodelavec nekaterih ključnih slovenskih džezovskih in rockovskih zasedb.

Pobudnik vnovične združitve skupine Mladih levov
Novico je sporočil Rudi Zaman iz založbe Didakta, ki je ob tem še zapisal, da je bil Podboj pobudnik vnovične združitve skupine Mladih levov leta 2014, leta 2016 pa se je pojavil tudi v dokumentarnem filmu Mladi levi: Polnost časa.

"Glasba je pač glasba," v filmu pravi Podboj, ki je ob sodelovanju z vrsto glasbenikov, kot so Bor Gostiša, Tomaž Habe, Janez Bončina - Benč, Jernej Jung, Stanko Arnold in Petar Ugrin, navduševal občinstva po celotni Jugoslaviji.

Ime po romanu The Young Lions Irwina Shawa
Podboj je v mladih letih sodeloval v zasedbah Albatros in Stompers, nato pa z glasbenimi somišljeniki zasnoval kultno zasedbo Mladi levi. Imenovali so se po romanu The Young Lions Irwina Shawa. Skupina je bila med letoma 1966 in 1975 - v času največjega razcveta rocka - ena redkih, ki je gojila tudi džez.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
tulumba
# 24.04.2018 ob 08:47
Med legende! Pustil je neizbrisljiv pečat.
evaevi
# 23.04.2018 ob 22:50
Joj,
dobra glasba moje mladosti.
Prezgodaj umira babyboom generacija, kaj je to?
zamudnik
# 25.04.2018 ob 09:02
Odličen glasbenik, ki je odlično igral odlično glasbo. Ostal bo neizbrisno zapisan v slovenski glasbeni zgodovini, in to na njeni slavilni strani. Česa naj si človek želi za to življenje več?
Hvala za dobro glasbo!
kiliboy
# 24.04.2018 ob 03:12
Sožalje bližnjim.

Letošnje leto bo pa očitno leto umrlih legend. Groza.
zozozo
# 23.04.2018 ob 20:47
Žalostna novica. Legende šestdesetih počasi odhajajo :(

O tem, da je človek umril, ne pa se "poslovil", pa naj vam tokrat teži kdo drug.
Kazalo