V Slovenski filharmoniji pred poletnim oddihom že zrejo v novo sezono. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Slovenski filharmoniji pred poletnim oddihom že zrejo v novo sezono. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Uroš Lajovic je sprejel povabilo k umetniškemu vodenju, ki je ločeno od poslovnega vodenja hiše. Foto: BoBo
Preimenovanje Slovenskega komornega zbora v Zbor Slovenske filharmonije je direktor Damjan Damjanovič (na fotografiji) označil kot nujno, saj je zbor sestavni del SF. Foto: BoBo

V Slovenski filharmoniji (SF) so predstavili abonmajsko ponudbo in dodatni program za sezono 2015/16 ter spregovorili še o nekaj novostih. Kot je uvodoma povedal direktor Damjan Damjanovič, je vesel, da je Lajovic sprejel njegovo povabilo k umetniškemu vodenju, ki je ločeno od poslovnega vodenja hiše. Zadovoljen je tudi z novo celostno grafično podobo, ki je z motivom gonga sodobna in primerljiva z logotipom podobnih institucij po svetu. Preimenovanje Slovenskega komornega zbora v Zbor Slovenske filharmonije pa je označil kot nujno, saj je zbor sestavni del SF-ja.

Novi abonmaji
Lajovic je predstavil tri stalne abonmaje, ki jih bodo v prihodnji sezoni dopolnili z novimi. Poleg oranžnega abonmaja, ki je po njegovih besedah malce bolj klasičen, modrega, ki prinaša dela 20. stoletja, ter vokalnega bo mogoče vpisati še mavrični abonma I. ali II., abonma pogled nazaj-pogled naprej in študentski abonma ali pa se udeležiti kratkega baročnega festivala.

Oranžni abonma bo prinesel znane skladbe Josepha Haydna, Ludwiga van Beethovna, Petra Iljiča Čajkovskega in Wolfganga Amadeusa Mozarta v izvedbi priznanih interpretov. Lajovic je med drugim izpostavil sklepni koncert z Dunajsko mašo Janeza Krstnika Dolarja, skladatelja slovenskega rodu, ki se je uveljavil na Dunaju v drugi polovici 17. stoletja.

V sklopu abonmaja bodo gostili priznane dirigente, kot so Cristian Macelaru, TaeJung Lee in Phillip von Steinaecker, prisluhniti pa mogoče tudi vrhunskim solistom, kot so James Galway, Kvartet rogov Berlinske filharmonije, Reinhold Friedrich in Albrecht Mayer.

Koncerti modrega abonmaja bodo po Lajovičevih besedah posvečeni določenim deželam. Tako bo, denimo, prvi koncert pod taktirko Gyorgyja Gyorivanyija Ratha posvečen Madžarski. V sklopu abonmaja bo mogoče prisluhniti skladateljem, kot so Gustav Mahler, Jean Sibelius in Igor Stravinski, pa tudi delom Györgyja Ligetija, Arva Pärta in Aarona Coplanda.

Mlada slovenska glasbena ustvarjalnost
Obenem bo mogoče prisluhniti krstnim izvedbam mlajših slovenskih skladateljev Bojane Šaljić Podešva, Anžeta Rozmana in Nine Šenk, ki bodo napisali skladbe za soliste Luko Juharta (harmonika), Evo-Nino Kozmus, (flavta) in tolkalce orkestra SF-ja.

Vokalni abonma bo po besedah umetniške vodje Zbora SF-ja Martine Batič segal od baroka do sedanjosti. Na prvem koncertu bo pod njenim vodstvom zazvenela Bachova kantata Lovska. V adventnem času bo mogoče prisluhniti Božičnemu oratoriju Camilla Saint-Sanesa in krstni izvedbi Božičnega oratorija Damijana Močnika.

Batičeva je opozorila na dva gostujoča zborovska dirigenta: norveško dirigentko Grete Pedersen, ki je program zasnovala na obdelavah norveških ljudskih pesmih, in švedskega dirigenta ameriškega rodu Garyja Gradna, ki bo nastopil s svojim sinom, pianistom Johanom.

Mavrični abonma I. bo po Lajovičevih besedah ponudil crossover program in bo poleg del iz baročnega festivala, ki ga bo izvedel Reinhard Goebel, vključeval še dva koncerta iz stalnih abonmajev. Mavrični abonma II. bo zajemal izključno dela 20. stoletja, študentski pa je prilagojen študentskemu urniku, je povedal Lajovic.

Abonma pogled nazaj-pogled naprej prinaša tri koncerte še živečih skladateljev - Lojzeta Lebiča, Dubravka Detonija in Pavla Mihelčiča, ki so sami zasnovali program. Njegova posebnost bodo pogovori s skladatelji po koncertu. Lajovic je na novinarski konferenci predstavil še zgoščenko z deli Richarda Straussa v izvedbi SF-ja pod njegovo taktirko.