Koncert Boštjana Gombača in Big Banda RTV Slovenija, ki je junija do zadnjega sedeža napolnil SiTi Teater, so glasbeniki ponovili v Kulturnem domu na Ravnah na Koroškem. Program sestavljajo skladbe, ki so avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana ter Boštjana Gombača. Za priredbe je poleg Krajnčana poskrbel tudi Aleš Avbelj. Foto: bigband.rtvslo.si
Koncert Boštjana Gombača in Big Banda RTV Slovenija, ki je junija do zadnjega sedeža napolnil SiTi Teater, so glasbeniki ponovili v Kulturnem domu na Ravnah na Koroškem. Program sestavljajo skladbe, ki so avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana ter Boštjana Gombača. Za priredbe je poleg Krajnčana poskrbel tudi Aleš Avbelj. Foto: bigband.rtvslo.si
Vasko Atanasovski Trio
Festival vse dni poteka na Ravnah na Koroškem. "Da, to je daleč od Ljubljane, so na spletni strani zapisali organizatorji - "ampak prav tako daleč, kot imamo do Ljubljane mi".

Tridnevni festivalski vrhunec je v Kulturnem centru Ravne odprl Big Band RTV Slovenija z vsestranskim glasbenikom Boštjanom Gombačem.

Celoten program nocojšnjega koncerta z naslovom Iucundus je avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Kranjčana in Boštjana Gombača, za priredbe je delno poskrbel tudi Aleš Avbelj. Gost na tolkalih je priznani slovenski tolkalist Nino Mureškič.

Drugi festivalski dan v petek prinaša ločeni fotografski razstavi Nike Hölcl in Annasibile Požrl ter tri koncerte. V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika bo ob 18.00 izbor glasbe pod skupnim naslovom Singularity predstavil kitarist Igor Bezget. Ob 20.30 sledi v klubu KMKC Kompleks najprej nastop kitarista Tea Colloria z zasedbo Momento Cigano, ob 22.00 še koncert zasedbe Vasko Atanasovski Trio.

Festivalska sobota prinaša koncert gospel glasbe zasedbe 4Given v cerkvi sv. Egidija in dve večerni premieri v klubu Kompleks. Svoj prvi soloprojekt z naslovom DrummingCellist bo predstavil Kristijan Krajnčan, ki v projektu igra avtorsko glasbo in svoje interpretacije klasičnih skladateljev. Za njim pa bo več let nastajajoči projekt, zvočno-vizualno doživetje z naslovom The Port of Life predstavil bobnar in skladatelj Žan Tetičkovič skupaj z več drugimi glasbeniki.

Še pred večernim koncertnim dogajanjem bo v soboto dopoldne festivalsko vzdušje zdaj že na tradicionalni turneji po krajih Mežiške doline ponesla šola Jazz Ravne. Udeleženci šole bodo znanje, pridobljeno na zadnji delavnici, predstavili v živo na kratkih, nekajminutnih koncertih. Na ravenski tržnici pa bo ob 11.00 potekala pokušina jedi v okviru Jazz kuhne.

Spremljajoče festivalsko dogajanje sicer na Ravnah poteka že od septembra, ko je bila premiera šestega albuma skupine Jazoo z naslovom Destinations. V zadnjih dveh tednih pa so na Ravnah izvedli tudi več džezovskih delavnic za otroke in mladino, ki so svoje ustvarjanje v preteklih dneh že predstavili občinstvu.

Kot je povedal eden izmed organizatorjev festivala in tudi abonmaja Jazz Ravne Robi Jamnik iz Kulturnega društva Drugi zvoki, je Festival slovenskega jazza, ki se je pred leti preselil na Ravne, v preteklih letih dobil poudarjeno izobraževalno noto. "Naš festival se prav po tem loči od drugih, da imamo veliko izobraževanj in tudi koncertov, ki so naša lastna produkcija, da so ali pri nas nastali ali pa jih izvajajo naši člani."

Načrti za širitev še v druge medije umetnosti
Med spremljajočimi dogodki je izpostavil še ponedeljkovo okroglo mizo Viva Jazz Forma?, na kateri so razmišljali o pobudi, da bi na Ravnah ustvarili glasbeno forma vivo. Ravne na Koroškem, ki se predstavljajo kot mesto forma vive, se namreč ponašajo s številnimi jeklenimi skulpturami, ki so jih v preteklih desetletjih ustvarili umetniki z vsega sveta, ustvarjalci glasbenega dogajanja na Ravnah pa želijo ta projekt nadgraditi tudi z glasbenimi doživetji.