Demis Rusos je prodal 60 milijonov plošč po vsem svetu. Foto: EPA
Demis Rusos je prodal 60 milijonov plošč po vsem svetu. Foto: EPA
Demis Roussos
Demis Rusos je vrhunec dosegel sredi 70. let, ko je izdal več uspešnih albumov. Foto: EPA
Znan je bil tudi po svojevrstnem slogu oblačenja.
Znan je bil tudi po svojevrstnem slogu oblačenja.
Demis Rusos
Svoje pesmi je objavljal in pel v več jezikih, zaradi česar je bil priljubljen tako po Evropi kot v Latinski Ameriki. Foto: EPA

Glasbenik se je že nekaj časa zdravil v zasebni bolnišnici, vendar ni znano, za katero boleznijo. Več let se je boril s prekomerno težo, leta 1980 je tehtal kar 147 kilogramov.
Kot Artemios Ventouris Roussos se je rodil leta 1946 v Aleksandriji, vendar pa se je v času Sueške krize njegova družina preselila v Grčijo. Desetletje, ki ga je preživel v Egiptu, je pustilo dovolj močne sledi, da prvine arabske glasbe njegovega ustvarjanja nikoli niso zapustile.
Od The Idols do Aphrodite's Child
Sodeloval je v več grških skupinah, pri 17 letih se je pridružil The Idols, kjer se je srečal s skladateljem Evangelosom Papatanasujem z umetniškim imenom Vangelis, ter z Lukasom Siderasom. Nekaj let pozneje se jim je pridružil v rockovski skupini Aphrodite's Child, z njo ga je spoznalo širše občinstvo. V zasedbi je naprej sodeloval kot pevec, nato pa poprijel tudi za bas kitaro. Skupina je bila v Franciji in drugih delih Evrope komercialno uspešna v poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih.
Rusos, ki je po vsem svetu prodal okoli 60 milijonov plošč, je pozneje stopil na solo pol. Začel jo je s pesmijo We Shall Dance iz leta 1971, vrhunec pa je dosegel sredi sedemdesetih let, ko je izdal več uspešnih albumov. V več državah se je na prvo mesto lestvic povzpel singel Forever And Ever, znani naslovi so tudi My Reason, Velvet Mornings in Lovely Lady Of Arcadia. Svoje pesmi je objavljal v več jezikih, s čimer je dosegal priljubljenost tako po Evropi kot Latinski Ameriki. Leta 1977 je sodeloval z režiserjem Mikom Leighom in prispeval glasbo za njegovo tv-igro Abigail's party.
Na ugrabljenem letalu
14. junija leta 1985 je bil Rusos med potniki letala, ki so ga na poletu iz Aten v Rim ugrabili predstavniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Zahtevali so izpustitev svojih članov in tistih iz iraške stranke Dava, ki so jih v Kuvajtu pridržali po napadih leta 1983. Rusos je na letalu preživel svoj 39. rojstni dan, izpustili so ga štiri dni kasneje, medtem ko je večina od 153 potnikov na letalu vsega skupaj ostala 17 dni.

V pogovoru za Reuters je glasbenik kasneje pojasnil, da so z njimi lepo ravnali, da so mu podarili rojstnodnevno torto in kitaro, da je lahko zapel. Kasneje so nekateri mediji njegove izjave zmanipulirali in pisali, da je prepeval z ugrabitelji in se z njimi spoprijateljil. Rusos o dogodku ni rad govoril, leta 2006 je v nekem intervjuju dejal: "Redko se zgodi, da pop zvezdnik žrtev terorističnega napada, zato mediji to radi izkoristijo in poskušajo biti duhoviti. Rad bi videl novinarja, ko je protu njemu uperjena pištola. Verjemite mi, če bi bil tam, bi bil tako prestrašen, da ne bi pisal takšnih neumnosti," je pred leti za avstralski Daily Telegraph dejal pevec.
Dogodek mu je spremenil življenje in odločil se je vrniti h glasbi, da bi z njo širil medsebojno razumevanje in spoštovanje. Kmalu zatem se je po večletnem premoru vrnil h glasbi in posnel album The Story of Demis Roussos.

Grška pevka Nana Mouskouri je za francoski radio RTL ob slovesu svojega prijatelja dejala: "Imel je izjeme glas, prepotoval je svet. Oboževal je svoje delo. Bil je umetnik, bil je prijatelj. Upam, da je na lepšem."