Riz Ortolani se je podpisal pod več kot 300 partitur. Foto: Wikipedia
Riz Ortolani se je podpisal pod več kot 300 partitur. Foto: Wikipedia

Riz Ortolani - rodil se je leta 1926 v Pesaru - je v petdesetih letih ustanovil džezovsko skupino. Prvo filmsko glasbo je napisal za dokumentarec Mondo Cane Paola Cavare in Gualtierja Jacopettija iz leta 1962, s pesmijo More pa osvojil grammyja. Podpisal se je pod več kot 300 partitur in sodeloval s filmarji, kot so Lucio Fulci, Damiano Damiani, Ruggero Deodato, Vittorio De Sica in Pupi Avati.
Njegova glasba spremlja več britanskih in ameriških filmov, med drugim The Yellow Rolls-Royce (Rumeni rolls-royce, 1964) in The Spy with a Cold Nose (Vohun z mrzlim nosom, 1966).
Nazadnje je prispeval glasbo ravno za Tarantinov Django brez okovov, z režiserjem pa je sodeloval že pri filmih Ubila bom Billa. Ortolani je tudi avtor skladbe Oh My Love, ki jo je njegova žena Katyna Ranieri, s katero bi v prihodnjih dneh praznovala 50-letnico poroke, odpela za Refnov film Vozi z Ryanom Goslingom za volanom. Skladatelj je poleg grammyja prejel tudi zlata globusa ter bil nominiran za oskarja.

Skrb za mlade glasbene generacije
Ortolani je bil tudi ustanovitelj Fundacije Pesaro Riz Ortolani, ki si jo je zamislil kot spodbujevalko glasbe s pomočjo štipendij, seminarjev, diskusij, koncertov in razstav. Od Ortolanija, za katerim žalujeta tudi dva sinova, Henry in Rizia, se bodo v Rimu poslovili v soboto.