Beastie Boys sta na začetku osedmesetih let ustanovila John Berry in Mike Diamond, poimenovanje skupine pa je bila prav Berryjeva zamisel. Foto: EPA
Beastie Boys sta na začetku osedmesetih let ustanovila John Berry in Mike Diamond, poimenovanje skupine pa je bila prav Berryjeva zamisel. Foto: EPA

Kot je sporočil Berryjev oče, je glasbenik trpel zaradi frontotemporalne demence, v zadnjih mesecih pa se mu je stanje še poslabšalo.

Berry in Diamond sta se spoznala že v šolskih letih v New Yorku, kjer sta oba obiskovala šolo Walden. Julija 1981 sta ustanovila skupino, ki sta se ji pridružila še Adam Yauch in Kate Schellenbach, prav Berry pa je bil menda tisti, ki se je domislil imena. Dobro leto pozneje so fantje izdali prvo ploščo Polly Wog Stew, kjer je Berry še igral kitaro, zatem pa skupino zapustil. Leta 1983 mu je sledil Schellenbach, oba pa je v zasedbi Beastie Boys nadomestil Adam Horovitz.

Več kot 50 milijonov prodanih plošč
Berry je pozneje sodeloval z zasedbami Even Worse, Big Fat Love, Highway Stars in Bourbon Deluxe. Beastie Boys so v naslednjih 25 letih posneli osem studijskih albumov, po vsem svetu pa prodali več kot 50 milijonov kopij. Sedem plošč skupine, ki je leta 1985 svet zaokrožila v sklopu Madonnine turneje, je doseglo platinasto prodajo. Na Billboard so skupino razglasili za najbolj prodajano rapersko zasedbo v zgodovini izhajanja revije.

Čeprav je bil z njimi relativno kratek čas, glasbeniki nikoli niso pozabili na Berryjev prispevek v njihovih prvih letih. Ko je bila leta 2012 trojica vključena v Dvorano slavnih rock'n' rolla, je Horovitz prebral govor Adama Yaucha, ki je istega leta umrl zaradi raka, v katerem je bila posebna zahvala namenjena tudi Berryju.