V ozadju ene največjih plesnih uspešnic vseh časov se je skrival 'nevidni mož' Rod Temperton. Foto: NN
V ozadju ene največjih plesnih uspešnic vseh časov se je skrival 'nevidni mož' Rod Temperton. Foto: NN

V starosti 66 let je umrl Rod Temperton, britanski avtor pesmi, najbolj znan po uspešnici Michaela Jacksona Thriller. Kot so sporočili z založbe Warner/Chappell, je Temperton prejšnji teden v Londonu izgubil "kratko, a agresivno bitko z rakom".

Poleg že omenjenega je bil avtor Jacksonovih hitov Rock With You, Off The Wall in Baby Be Mine, s svojo zasedbo Heatwave pa je uspeh med drugim dosegel s pesmijo Boogie Nights.

Temperton je zasluge za svoj talent pripisal svojemu očetu, saj je nekoč povedal, da mu pred spanjem ni bral pravljic, ampak je v zibko postavil tranzistor in mali Rod je zaspal ob zvokih Radia Luksemburg.

Njegova kariera se je začela, potem ko se je v 70. letih javil na oglas za klaviaturista v reviji Melody Maker: skupina, ki se ji je pridružil, je bila Heatwave, pozneje so imeli nekaj velikih uspešnic.
Še pred izstopom iz zasedbe leta 1978 je pritegnil pozornost ameriškega producenta Quincyja Jonesa, ki je iskal avtorje za novo ploščo Michaela Jacksona: Temperton je napisal tri pesmi za Off The Wall, ki je postal Jacksonov prelomni soloalbum, napisal pa je še tri za Thriller, tudi naslovnega, ki še danes velja za enega največjih uspešnic pokojnega kralja popa, album pa še vedno zaseda prestol najbolje prodajanega vseh časov.

Ob Tempertonovi smrti je na Twitterju oglasilo več slavnih imen iz sveta glasbe, producent Mark Ronson je zapisal: "Tako potrt sem, ker je odšel Rod Temperton: čudovit človek in eden mojih najljubših avtorjev pesmi vseh časov. Hvala za čarovnijo." Voditelj z radia BBC Gilles Peterson pa je omenil dejstvo, da nihče poleg Lennona in McCartneyja z Otoka razen Tempertona ni napisal več pesmi, ki so dosegle zlato naklado.

Glasbenik, ki se ga je prijel vzdevek Nevidni mož, ker se je skrival pred medijskimi žarometi, je bil tudi pokopan v ožjem družinskem krogu.