Neville Marriner je bil eden najslovitejših dirigentov; dirigiral je tudi še po dopolnjenem 90. letu. Foto: EPA
Neville Marriner je bil eden najslovitejših dirigentov; dirigiral je tudi še po dopolnjenem 90. letu. Foto: EPA

Mehanska plat dirigiranja niti ni zelo zapletena. Stvar je v samozavesti. To je tako kot delati vozniški izpit.

Nelville Marriner
Neville Marriner
Marriner je bil v svet klasične glasbe že rojen - njegovi starši so bili z njo "fanatično obsedeni", kot se je nekje izrazil. Foto: EPA

Njegova umetniška in diskografska zapuščina je ogromna, je v izjavi poudaril predsednik akademije Paul Aylieff.

Leta 1924 rojeni Marriner je študiral na londonskem Kraljevem kolidžu za glasbo in Pariškem konservatoriju. Kariero je začel kot violinist in ustanovitelj Akademije St Martin in the Fields leta 1958, medtem ko je nastopal z Londonskim simfoničnim orkestrom.

Njegov cilj je bil, da bi komorni orkester, ki je nastal v krogu prijateljev in je prvič nastopil leta 1959, oblikoval v vrhunsko zasedbo najboljših londonskih glasbenikov, so svojemu mentorju v slovo zapisali na akademiji.

Film Miloša Formana jih je izstrelil v "mainstream"
Zasedba se je iz majhne godalne skupine brez dirigenta razvila v vsestranski ansambel, ki nastopa bodisi kot skupina za komorno glasbo bodisi kot orkester klasične velikosti, ima pa tudi lasten zbor. Marriner je tako akademijo povzdignil v eno najbolj priznanih ustanov klasične glasbe. Njihov posnetek glasbe za z več oskarji nagrajeni film Miloša Formana Amadeus, je bil prodan v okrog 6,5 milijona izvodov po svetu, s tem pa je postala ena najbolj priljubljenih plošč klasične glasbe vseh časov.

Najboljša izbira (po Mozartu)
Plakat za film je bil okrašen z geslom: "Samo dva človeka sta sposobna dirigirati ansambel za to glasbeno podlago." Pod temi besedami sta bili dve sliki: Mozart v svoji beli lasulji in pa Marriner z belim metuljčkom. "Eden od njiju ni bil na razpolago," je še pisalo.

Nastopal po vsem svetu
Dirigiranju se je Marriner posvetil leta 1969 po študiju v ZDA. Tam je ustanovil Losangeleški komorni orkester ter leta 1979 postal glasbeni direktor in glavni dirigent Simfoničnega orkestra v Minneapolisu in orkestra nemškega jugozahodnega radia. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z orkestri po Evropi, v ZDA in na Japonskem.

Ameriški violinist Joshua Bell, ki trenutno vodi Akademijo St. Martin in the Fields, ga je označil za enega najbolj izrednih ljudi, kar jih je poznal. "Zapomnil si ga bom po njegovi briljanci, integriteti in humorju na in zunaj koncertne platforme," je dejal Bell.

Za svoje delo je bil trikrat odlikovan v Veliki Britaniji. Sorodna priznanja je dobil tudi v Franciji, Nemčiji in na Švedskem.

Slovenski poslušalci so Marrinerja in Akademijo St Martin in the Fields lahko spoznali v zlatem abonmaju.

Mehanska plat dirigiranja niti ni zelo zapletena. Stvar je v samozavesti. To je tako kot delati vozniški izpit.

Nelville Marriner