Madžarsko glasbeno prizorišče žaluje za velikim pianistom in dirigentom. Foto: EPA
Madžarsko glasbeno prizorišče žaluje za velikim pianistom in dirigentom. Foto: EPA
Leta 1978 je Zoltan Kocsis pri petindvajsetih letih prejel Kossuthovo nagrado, najvišjo madžarsko nagrado za umetnost, ponovno jo je prejel leta 2005. Foto: EPA

Kocsis je imel težave s srcem, v zadnjih letih je prestal več operacij. Zaradi slabega zdravstvenega stanja je tudi odpovedal vse napovedane oktobrske nastope. Novico o njegovi smrti so sporočili iz Madžarskega nacionalnega filharmoničnega orkestra.

V Budimpešti rojeni Kocsis je veljal za vodilno osebnost madžarske glasbe v današnjem času. Od leta 1997 je bil umetniški direktor Madžarskega nacionalnega filharmoničnega orkestra, z orkestrom je gostoval po vsem svetu, od ZDA do Japonske. Nekajkrat je nastopil tudi v Ljubljani.

"Izjemen glasbeni genij"
Klavir je začel igrati pri treh letih. Pri osemnajstih je zmagal na prestižnem Beethovnovem tekmovanju Madžarskega radia, leto zatem se je podal na svojo prvo koncertno turnejo po ZDA.

Veliko je nastopal z Berlinskimi filharmoniki, igral je še z nekaterimi vodilnimi orkestri, med drugim s Kraljevo filharmonijo, Dunajskimi filharmoniki, Čikaškim simfoničnim orkestrom in Simfoničnim orkestrom iz San Francisca.

Kot pianist je bil znan predvsem po svoji interpretaciji klavirskih partitur rojaka Bele Bartoka.

Dirigent Budimpeškega festivalskega orkestra Ivan Fischer ga je na družbenem omrežju Facebook označil za "izjemnega glasbenega genija" in zapisal, da je bil vpliv na njegovo generacijo glasbenikov izjemen. Omenjeni orkester sta Fischer in Kocsis ustanovila leta 1983, orkestru je Kocsis pogosto tudi sam dirigiral. Skladanju se je posvečal od leta 1987.