Upajo, da ga bodo lahko pripravili ob grajskem obzidju ob rimskem stolpu, vendar se bodo v primeru slabega vremena preselili v opuščeno industrijsko halo nekdanjega podjetja Lipa Ajdovščina. Foto: BoBo
Upajo, da ga bodo lahko pripravili ob grajskem obzidju ob rimskem stolpu, vendar se bodo v primeru slabega vremena preselili v opuščeno industrijsko halo nekdanjega podjetja Lipa Ajdovščina. Foto: BoBo
Carl Orff, Carmina Burana
Srednjeveški rokopis Carmina Burana je napisan v posvetni latinščini, srednje visoki nemščini in stari francoščini. Pesmi so bile vedno priljubljene med študenti, svetovni sloves pa dolgujejo skladatelju Carlu Orffu, ki je leta 1937 na nekatere med njimi zložil scensko kantato. Foto: EPA

"Tudi v domačem kraju sem želela pokazati, kaj sem se naučila v tujini. Skupaj z domačimi umetniki smo zato izbrali in pripravili projekt, ki je primeren za širšo publiko," je povedala dirigentka in ena izmed pobudnic projekta Martina Batič.

K sodelovanju je tokrat domačinka in poznana dirigentka povabila domači pianistki Andrejo Kosmač in Meto Fajdiga, tolkalski del pa bodo prispevali člani Slovenskega tolkalskega projekta STOP. Trem solistom - sopranistki Nini Dominko, baritonistu Tomažu Kavčiču in tenoristu Marjanu Trčku - se bodo pridružili domači pevci, 27 pevcev učencev pevskega oddelka glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine, ki se učijo solopetja pri profesorici Jerici Rudolf, in Mladinski pevski zbor osnovne šole Danila Lokarja iz Ajdovščine.

Za videoozadje bo poskrbel Stane Špegel.

Projekt bodo izvedli ne glede na vremenske razmere, je še povedala Batičeva. Upajo, da ga bodo lahko pripravili ob grajskem obzidju ob rimskem stolpu, v primeru slabega vremena pa se bodo preselili v opuščeno industrijsko halo nekdanjega podjetja Lipa Ajdovščina.

Daljnosežni cilj
Po besedah predsednika krajevne skupnosti Ajdovščina Valentina Krtelja gre projekt v smer bogatenja kulturnega življenja v mestu. "Če bomo dovolj vztrajni, nam bo mogoče uspelo, da bomo končno pridobili tudi nov kulturni hram, ki ga v Ajdovščini trenutno nimamo," je dejal Krtelj.

Opero Carmina Burana bodo pripravili kot eno od prireditev v okviru krajevne šagre, ki bi ji poleg družabnega radi dali tudi kulturni pridih.