V glasbenikovem rojstnem kraju se je sicer že v četrtek zvečer zbrala množica ljubiteljev njegove glasbe. Foto: Reuters
V glasbenikovem rojstnem kraju se je sicer že v četrtek zvečer zbrala množica ljubiteljev njegove glasbe. Foto: Reuters
Prince
Prince, z rojstnim imenom Prince Rogers Nelson, je pod več umetniškimi imeni posnel 39 studijskih albumov. Foto: Reuters

Pogledali bomo pod vsak kamen in poskrbeli, da bo javnost izvedela resnico.

Jim Olson, šerif okrožja Carver
Prince
Eden od njegovih antologijskih nastopov je bil tisti med polčasom Super Bowla leta 2007. Foto: Reuters
Prince
Režiser Spike Lee je v Brooklynu v New Yorku pripravil improvizirano ulično zabavo PRINCE We Love You Shockadelica Joint. Foto: Reuters
false
"Za nas je bil član skupnosti in dober sosed," je na tiskovni konferenci poudaril šerif Jim Olson. "V očeh družine je bil ljubljena oseba. V življenju je dal veliko na svojo zasebnost. Še naprej bomo spoštovali njegovo dostojanstvo in upamo, da to velja tudi za druge." Foto: EPA

Glasbenika, ki je od nekdaj skrbno varoval svojo zasebnost, so reševalci v četrtek našli mrtvega v dvigalu na njegovem domu v predmestju Minneapolisa. Njegova nenadna smrt je pretresla oboževalce po vsem svetu in spodbudila izlive sočutja nekaterih največjih še živečih ustvarjalcev.

Že v petek se je pred ograjo okrog Princeovega posestva na obrobju Minneapolisa zbrala množica oboževalcev, ki čaka na rezultate medicinske preiskave. Izvedenci zato posebej poudarjajo, da lahko minejo tedni, preden bo vzrok smrti dokončno znan.

Kaj vemo o njegovih zadnjih dnevih?
Dejstvo je, da s Princeovim zdravjem pred smrtjo ni bilo, kot bi moralo biti. Prejšnji petek je s svojim letalom zasilno pristal manj kot uro stran od svojega doma; njegov predstavnik za javnost je takrat potrdil, da je pevca mučila posebej huda oblika gripe, tabloidni spletni portal TMZ pa zdaj poroča, da so morali v bolnišnici v resnici posredovati zaradi predoziranja z mamili.

V retrospektivi pomenljive besede
Pevec se je nato izrecno potrudil svojim oboževalcem pokazati, da je z njim vse v redu: v soboto je na svojem posestvu priredil zabavo, na kateri sicer ni nastopal; zaigral je le dve pesmi na svoj novi klavir. "Pametno je počakati nekaj dni, preden začnete zapravljati molitve," je takrat v šali pripomnil na račun govoric o njegovih zdravstvenih težavah.

Nazadnje so ga živega videli v sredo zvečer, ko ga je znanec okrog osmih pripeljal domov. Za zdaj velja, da v času smrti ob njem ni bilo nikogar. Naslednje jutro je prvo pomoč poklical eden od pevčevih zaposlenih, ki ga je našel v dvigalu; za mrtvega je bil spoznan ob desetih zjutraj.

Kot je na petkovi novinarski konferenci povedal šerif okrožja Carver Jim Olson, "na tej točki ni razloga, da bi verjeli, da gre za samomor". Govoric o prevelikem odmerku mamil ni želel komentirati, prav tako ni potrdil ali zanikal, da je pevec v času smrti jemal kaka zdravila na recept.

Po besedah tamkajšnjega mrliškega izvedenca bodo rezultati obdukcije znani šele čez nekaj dni, rezultate toksikološke preiskave pa je pričakovati šele čez nekaj tednov.

Ostal je zvest svojim koreninam
V glasbenikov rojstni kraj, kjer je živel tudi potem, ko je dosegel svoj stratosferični uspeh, se v zadnjih dnevih zbira množica ljubiteljev njegove glasbe in v središču mesta prepeva njegovo uspešnico Purple Rain, pesem iz istoimenskega filma 1984, ki so ga snemali prav v Minneapolisu.

Številni njegovi prijatelji in kolegi so na družbenih omrežjih izrazili obžalovanje ob njegovi smrti, sožalje ob glasbenikovi smrti je izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Prince je veljal za glasbenega genija in legendo t. i. novega funka. Pevec, avtor pesmi in tudi igralec je bil na glasbeni sceni pomembna osebnost skoraj 40 let. Prodal je več kot 100 milijonov plošč. Med njegovimi najbolj znanimi uspešnicami so Let's Go Crazy, When Doves Cry, Little Red Corvette, 1999, Kiss in Purple Rain. Sedemkrat ga je Akademija nagradila z grammyjem, dobil je tudi zlati globus in oskarja, leta 2004 pa je bil izbran v dvorano slavnih rock'n'rolla.

Kakšna bo usoda njegove zapuščine?
Prince se v smrti pridružuje skupinici avtorjev - med njimi so denimo Michael Jackson, John Lennon in Bob Marley - ki tudi postumno služijo ogromne količine denarja. Ne gre samo zato, da je virtuoz v vijoličnem v svoji karieri nanizal na ducate uspešnih singlov in prodal sto milijonov albumov. Nobena skrivnost v glasbeni industriji ni, da na posestvu Paisley Park obstaja "sef" neizdanega, pa čeprav sproduciranega glasbenega materiala.

"V tem je neverjetna vrednost," je za New York Times ocenil zapuščinski odvetnik Martin Neumann. "Vrednost kataloga njegove glasbe bo po smrti samo še rasla." Prince ni vajeti svoje intelektualne lastnine nikoli izpustil iz rok: poskrbel je, da je bil lastnik vseh avtorskih in reprodukcijskih pravic za svojo glasbo ter za nameček po navadi odigral večino inštrumentov na svojih albumih. To pomeni, da je imel tudi v hitro spreminjajoči se industriji nadpovprečno velik nadzor nad svojimi stvaritvami.

Bojda obstajajo še cele zakladnice materiala
Za zdaj seveda ni znano, ali je imel Prince veljavno oporoko. Če je slučajno ni imel, gre vsa zapuščina v roke najbližjemu živečemu sorodniku, kar je pevčeva sestra Tyka Nelson.

Analitiki napovedujejo, da bi novi lastniki Princeove zapuščine lahko začeli izdajati albume doslej še neznanega materiala - podobno, kot se je denimo zgodilo po smrti Tupaca Shakurja. Prav tako bi se dalo ogromno zaslužiti z licenciranjem njegovega imena in glasbe za uporabo v filmih ali na Broadwayu.

Pogledali bomo pod vsak kamen in poskrbeli, da bo javnost izvedela resnico.

Jim Olson, šerif okrožja Carver