The World Doctors Orchestra v Berlinski filharmoniji 2012. Foto: Peer Schröder
The World Doctors Orchestra v Berlinski filharmoniji 2012. Foto: Peer Schröder

The World Doctors Orchestra je bil ustanovljen leta 2007, prvi koncert pa so zdravniki izvedli leta 2008 v Berlinski filharmoniji. Konec aprila bodo v Kreuzkirche v Dresdnu in v berlinski dvorani Konzerthaus nastopili z deli Richarda Wagnerja, Antonina Dvoržaka in Roberta Schumanna, izkupiček od prodaje vstopnic pa bodo namenili skladu Michael, ki pomaga obolelim za epilepsijo.
Približno polovica članov orkestra prihaja iz Nemčije, med njimi je tudi vodja sklada Michael Bettina Schmitz in primarij bolnišnice Vivantes Humboldt, a v njem koncertirajo zdravniki iz dvajsetih različnih držav. Za vstop v orkester je zahtevano obvladanje inštrumenta in izkušnje z igranjem v orkestru, vaje pa vodijo profesionalni glasbeniki. Gre za neodvisno in neprofitno združenje, ki ga poganjata volja in predanost zdravnikov glasbenikov.
"Medtem ko se naše vsakodnevno delo osredotoča na zdravljenje posameznikov, naš orkester podpira in širi prepričanje, da niti državne meje niti politični ali ekonomski interesi ne bi smeli omejevati dostopa do osnovne zdravstvene nege," piše na spletni strani orkestra.
Zdravniške bele halje za večerne toalete zamenjajo dvakrat ali trikrat letno in nastopajo na dobrodelnih koncertih po vsem svetu. Letos se odpravljajo na turnejo v ZDA in Kanado (Seattle in Vancouver), koncertirali bodo tudi na Barbadosu, v prihodnjem letu načrtujejo turnejo po Tajski in Romuniji.