Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
Slovenska filharmonija
Če bodo člani orkestra ponovno izglasovali stavko, bodo to izpeljali od 27. do 31. marca. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič je zaradi nezakonitosti stavke in neupravičenih zahtev stavkajočih, vložil tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru.
Damjan Damjanovič je zaradi nezakonitosti stavke in neupravičenih zahtev stavkajočih vložil tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru. Foto: BoBo
Slovenska filharmonija
Sviz poziva ministra za kulturo, da v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje tako, da se bodo razmere končno uredile. Foto: BoBo

Dodaj v

Sviz: Nevzdržne razmere v SF-ju onemogočajo vrhunsko poustvarjanje

Damjanovič vložil tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru
15. februar 2017 ob 17:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Člani orkestra Slovenske filharmonije (SF) so sklenili, da bodo, če do konca meseca ne bo sklenjen pisni dogovor o razrešitvi krize v SF-ju, glasovali o ponovitvi stavke. Medtem sindikat Sviz poziva ministra za kulturo, naj v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje in poskrbi za ureditev stanja v zavodu.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) prav tako podpira odločitev in gesto stavkovnega odbora orkestra SF-ja, ki je šefu dirigentu Urošu Lajovcu predlagal, da orkester z njim odigra še zadnji predvideni abonmajski koncert 30. in 31. marca in da se tako sporazumno in dostojno razidejo.

Lajovic želi nadaljevati sodelovanje z orkestrom tudi v prihodnji sezoni
Stavkajoči odbor je Lajovcu ponudbo orkestra ob navzočnosti predsednika strokovnega sveta SF-ja Andreja Petrača predstavil na sestanku 10. februarja. Lajovic ponudbe ni sprejel in je izrazil željo po sestanku z orkestrom, da mu predstavi svoje predloge. Na sestanku v ponedeljek je Lajovic orkestru sporočil, da želi dirigirati vse svoje predvidene koncerte do konca sezone in nadaljevati sodelovanje z orkestrom v naslednji sezoni. Filharmoniki so njegov predlog z veliko večino zavrnili.

Orkester je po ponedeljkovem sestanku potrdil, da že omenjena ponudba maestru Lajovcu še vedno velja. Hkrati pa je sklenil, da bo glasoval o obnovitvi stavke, ki bo izpeljana od 27. do 31. marca, če do konca tega meseca ne bo sklenjen pisni dogovor o razrešitvi krize v SF-ju. "Razmere, ko direktor filharmonije Damjan Damjanovič z orkestrom sploh ne komunicira, šef dirigent pa trmasto vztraja, da bo kljub izgubi zaupanja v orkestru le-tega vodil še naprej, so popolnoma nevzdržne, ker onemogočajo normalno delovanje SF, vrhunsko poustvarjanje, h kateremu so člani orkestra zavezani skladno z aktom o ustanovitvi SF, in ustvarjalnost, ki je predpogoj za izvrševanje te njihove obveznosti, pravice ter ne nazadnje tudi odgovornosti," so v sporočilu za javnost zapisali v Svizu.

Sviz: Prav Damjanovič je jedro težav
Kot reprezentativni sindikat na področju kulture, v katerega je včlanjen pomemben del zaposlenih v SF-ju, Sviz zato ministra poziva, da v okviru svojih pristojnosti poseže v dogajanje tako, da se bodo razmere končno uredile. Sindikat ob tem poudarja, da se je stavka začela po tem, "ko so bile izčrpane vse preostale konstruktivnejše možnosti in se je vsakič znova pokazalo, da direktor Damjanovič ne le, da ni pripravljen ali ni zmožen ustrezno urejati nastalih trenj, temveč je jedro težav prav on sam".

Ministrstvo za kulturo vztraja pri izvedbi notranje revizije v SF-ju, ki jo je Damjanovič skušal izpodbiti na sodišču, in pri zamenjavi direktorja s 1. julijem. Damjanovič je sicer "zaradi nezakonitosti stavke in neupravičenih zahtev stavkajočih", kot je povedal za današnji Dnevnik, vložil tožbo proti Svizu in Glosi ter stavkovnemu odboru.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
aznavur
# 15.02.2017 ob 17:49
Ministrstvo mora najprej verodostojno ugotoviti, ali so podani zakoniti razlogi za razrešitev direktorja ali ne. Ne vem, kaj so počeli do sedaj.
Hkrati pa mora za zaščito javnih sredstev zagotoviti, da stavka ne bo plačana in da stavkajoči prevzamejo nase materialno škodo, ki je/bo s stavko nastala. V zadnji Pravni praksi je odličen članek vrhunskega strokovnjaka, ki pravi, da je stavka v SF, če so navedbe v medijih točne, v celoti nezakonita. In za to je tudi treba odgovarjati!
Aeda
# 15.02.2017 ob 22:48
Večina Slovencev še marsičesa drugega s področja umetnosti in kulture najbrž NE VE. Ali vi, Rosimario, menite, da je vaše predvidevanje (saj ga z raziskavo niste mogli pridobiti), kaj pohvalnega oziroma pozitivnega?
aznavur
# 15.02.2017 ob 20:44
Dr. Novak je samo analiziral stavkovne zahteve orkestra SF, ki so jih objavili mediji in le glede tega velja pridržek. Sicer pa v medijih ni bilo zaslediti demantija teh zahtev s strani stavkovnega odbora, zato jih upravičeno lahko štejemo kot verodostojne.
abcabc
# 17.02.2017 ob 11:51
Če se zgodi to, kar predlaga SVIZ je to zmaga tistih, ki so že zahtevali glavo Lajovica. Glasovanje orkestra o čemerkoli je povsem brezpredmetno in vsakršno ukrepanje na osnovi tega glasovanja je nezakonito. Orkester bo moral igrati pod Lajovicem. Če komu ni všeč, lahko oddide. Glede na to, da so "vrhunski poustvarjalci" bodo hitro našli novo službo. Če se pa upirajo, je to zaradi hujskaštva nekaterih sindikalistov.
mala riba
# 15.02.2017 ob 20:39
Od kdaj pa pravniki pišejo mnenja na podlagi podatkov "verodostojnih" medijev??
aless70
# 15.02.2017 ob 17:38
A plače v SF pa kar še dobivajo?
aznavur
# 27.02.2017 ob 10:23
@klara

Bog nas varuj amaterskih pravnikov! Prvi odstavek 38. člena Zakona o zavodih namreč samo pove, da mandat ni nepreklicen. Za razrešitev je pa treba imeti razloge, sicer nima direktor glede zaposlitve niti minimalnega pravnega varstva, če ga lahko razrešijo brez razloga kadar se komu zazdi (kar bi bilo v nasprotju z delovno zakonodajo in mednarodnimi konvencijami).

Če se izkaže, da je stavka nezakonita (kar je skorajda zagotovo), bodo morali stavkajočim trgati plačo za čas stavke ter jim zaračunati vso škodo, ki je zaradi stavke nastala kot tudi stroške odvetnikov. Zakoni veljajo za vse!
klara76
# 27.02.2017 ob 09:20
Direktor je lahko razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan.- torej kadarkoli

Pristojni organ pa je dolžan razrešiti direktorja:

- če direktor sam zahteva razrešitev,

- če nastane kateri od razlogov, ko po predpisih o delovnih razmerjih preneha delovno razmerje po samem zakonu,

- če direktor pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi,

- če direktor s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči zavodu večjo škodo ali če zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda.

Ne vidim razloga, zakaj direktorja ministrstvo ne bi torej moglo razrešiti iz nekrivdnih razlogov, če predstavlja tak problem. Zakon o zavodih to v 38. členu vsekakor omogoča, saj izrecno navaja, da je direktor lahko razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan. Kadar so ugotovljeni krivdni razlogi, pa ga je pristojni organ dolžan razrešiti.
klara76
# 18.02.2017 ob 09:20
No...pri sporih direktorja s svojimi zaposlenimi je s stališča javne porabe denarja najbolj zaskrbljujoče to, da direktor za svojo nesposobnost komuniciranja drago plačuje odvetnike in to iz sredstev javnega zavoda. Vsekakor bi bil ta denar lahko porabljen za bolj koristne namene. Ministrstvo za kulturo je torej očitno še naprej pripravljeno posredno navedeno financirati, namesto, da bi aktivno poseglo v situacijo. Kajne zaposleni na ministrstvu? Saj ne gre denar iz vašega žepa?!!!

http://erar.si/placnik/35580/prejemnik/1
5614140/

http://erar.si/placnik/35580/prejemnik/9
7117382/
konjice
# 19.02.2017 ob 07:55
Rosimario
# 16.02.2017 ob 07:13
Če je vse kar je napisanega zadnje leto o SF res, je potem vse pozitivno. Nič negativnih kritik ni bilo zaznati zaradi nekoncertiranja.
Rosimario
# 15.02.2017 ob 21:55
Če nebi o SF pisalo skoraj vsak dan velika večina slovencev sploh nebi vedela da obstaja
Aeda
# 22.02.2017 ob 13:21
@klara76, nikakor ne soglašam z vašim mnenjem - odvetnika naj plačajo tisti, ki so se domislili (predvidoma) nezakonite stavke. Sicer pa priporočam to povezavo:
http://www.delo.si/kultura/glasba/pravni
ska-zeblja-v-krsto-stavke.html
Mnenje si bo ustvaril vsak sam...
Kazalo