Svet zavoda po Damjanovičevih besedah nima argumentiranih krivdnih razlogov, temveč le mnenje, da je kriv za nastali položaj v zavodu, kar pa bodo morali še dokazati. Foto: BoBo
Svet zavoda po Damjanovičevih besedah nima argumentiranih krivdnih razlogov, temveč le mnenje, da je kriv za nastali položaj v zavodu, kar pa bodo morali še dokazati. Foto: BoBo

Orkestraši so 17. in 19. junija odgovarjali na vprašanje, ali podpirajo namero ministrstva za kulturo, da direktor Damjanovič konča mandat v SF-ju s 1. oktobrom 2018. Od 96 članov orkestra jih je glasovalo 87, pri čemer se jih je 12 izreklo pozitivno, 74 pa negativno. Ena glasovnica je bila neveljavna.

Člani zbora SF-ja pa so 15. junija odgovarjali na vprašanje, ali so zadovoljni z direktorjevim delom. Od 38 pevcev jih je glasovalo 34, pri tem sta dva zaposlena obkrožila da, 32 pa ne, je v imenu delavskega predstavništva SF-ja sporočila Marina Kopše.

Kot je še zapisala, rezultati glasovanja tako nedvoumno kažejo, da so tudi člani zbora enakega mnenja kot orkestrski glasbeniki.

Minister še čaka na uradno vlogo
V obeh korpusih so se o Damjanoviču opredeljevali po tem, ko je novi svet zavoda pred tednom dni sklenil ministru za kulturo Tonetu Peršaku predlagati direktorjevo razrešitev. Argumente člani sveta pripravljajo v teh dneh, ministrstvu pa jih bodo po napovedih predsednice Marjetice Mahne posredovali še v tem tednu.

Kot je napovedalo ministrstvo, bo predlog za Damjanovičevo razrešitev komentiralo po prejemu argumentov. Minister je sicer po informacijah iz SF-ja zaposlenim nedavno pojasnil, da nimajo tehtnih razlogov za njegovo razrešitev, in predlagal, da bi počakali do izteka mandata prihodnje leto.

Direktorjeva obtožba "zrežiranega procesa"
Damjanovič pa je predlog za razrešitev komentiral kot "zrežiran proces" članov sveta zavoda. Zanimivo se mu namreč zdi, da je novi svet v tako hitrem času "odkril več kot Računsko sodišče in drugi pregledi v SF-ju, ki niso odkrile nič nezakonitega", pa tudi notranja revizija ministrstva za kulturo še ni končana.

Svet zavoda po njegovih besedah nima argumentiranih krivdnih razlogov, temveč le mnenje, da je kriv za nastalo situacijo v zavodu, kar bodo morali še dokazati. Po njegovi oceni gre "za pritisk na ministra, da bo prisiljen ali pa ne narediti neki korak v nasprotju s svojo voljo in tudi v nasprotju z zakonom".