"Užival sem, ko sem skozi glasbo raziskoval teme ljubezni in spomina ter Pinterjeve ritme, obrate in preobrate," je povedal Yorke, ki svoje projekte napoveduje v zelo kratkem času in oboževalce skupine pri vprašanju, kdaj bodo objavili novo ploščo, pogosto pušča negotove. Glasbo za gledališko predstavo je napisal prvič. Foto: EPA
false
Kot je ocenil režiser Douglas Hodge, je glasba Thoma Yorka epska, presunljiva in kompleksna. Foto: EPA

Stari časi Nobelovega nagrajenca iz leta 1971 je ena izmed številnih iger, v katerih je Pinter tematiziral spomin. Drama poteka med zakoncema, ki sta se pred dvema desetletjema umaknila na podeželje, in njeno staro prijateljico, ki pride na obisk. Z njenim prihodom se začne razkrivati neizrečena skupna zgodovina izpred dvajsetih let, spomini postajajo zamegljeni in travmatični.
"Preteklost je tisto, kar se spominjaš, kar si predstavljaš, da se spominjaš, v kar se prepričaš, da se spominjaš, ali kar se pretvarjaš, da se spominjaš," je zapisal Pinter.
V produkciji, ki jo bodo v newyorškem gledališču začeli uprizarjati 17. septembra, bodo nastopili britanski igralci Kelly Reilly, Clive Owen (kot zakonski par) in Eve Best kot prijateljica na obisku.
Epska, presunljiva in kompleksna
"Užival sem, ko sem skozi glasbo raziskoval teme ljubezni in spomina ter Pinterjeve ritme, obrate in preobrate," je povedal Yorke.
"Glasba, ki jo je napisal za Stare čase, daje predstavi neposrednost in zdajšnjost," je ocenil režiser Douglas Hodge, ki slovi po svojih interpretacijah Pinterja. Glasba je, kot je dodal, v slogu Thoma Yorka epska, presunljiva, kompleksna, takšna, ki se ji ni mogoče upreti. "Upam, da bo to sodelovanje na predstavo pripeljalo tudi tiste gledalce, ki običajno ne prihajajo na naše predstave," je še dodal.

Projekte napoveduje tik pred zdajci

Pevec, znan po svojem falzetnem glasu, se nagiba k eksperimentiranju. Projekte napoveduje v zelo kratkem času in oboževalce skupine pri vprašanju, kdaj bodo objavili novo ploščo, pušča negotove. Lani je izdal samostojni album elektronske glasbe Tomorrow's Modern Boxes.
Yorke pa ni edini član Radiohedov, ki ustvarja glasbo za druge umetnosti. Glavni kitarist Jonny Greenwood je glasbeno opremil nekaj filmov, med njimi ekranizaciji romanov Inherent Vice Thomasa Pynchona in Norveški gozd Harukija Murakamija.