V Modeni na dan Pavarottijeve smrti, 6. septembra, tradicionalno izvedejo brezplačen koncert. Foto: EPA
V Modeni na dan Pavarottijeve smrti, 6. septembra, tradicionalno izvedejo brezplačen koncert. Foto: EPA
S formalnim Trumpovim sprejetjem nominacije za predsedniškega kandidata se je sinoči v Clevelandu končala 4-dnevna konvencija republikanske stranke.
Z uradnim Trumpovim sprejetjem nominacije za predsedniškega kandidata se je sinoči v Clevelandu končala 4-dnevna konvencija republikanske stranke. Foto: Reuters

Tokrat niti ni prvič, da so posamezniki iz umetniških vrst pozvali k prenehanju uporabe njihove glasbe. Doslej so enako kot Pavarottijevi dediči ravnali že rockovske legende Queen, The Rolling Stones, Adele, Aerosmith in Neil Young.

"Radi bi spomnili, da so vrednote bratstva in solidarnosti, ki jih je Luciano Pavarotti izražal v svoji umetniški karieri, popolnoma nezdružljive s pogledom na svet Donalda Trumpa," je družina zapisala v izjavi.

Zmagal bom!
Arija Nessun dorma je postala Pavarottijev zaščitni znak in morda tista izvedba, po kateri ga je poznalo največ ljudi. Besedilo pesmi je položeno na jezik "neznanega princa", ki se v operi zaljubi v princeso Turandot in se zaveže, da si bo izboril njeno roko v zakon. Vrhunec arije nastopi s trikratno ponovitvijo besedice "Vincero!" (Zmagal bom!), v kontekstu opere pa izraža prinčevo gotovost, da se bo poročil s Turandot.

Kralj velikih odrov
Operni pevec, ki mu je na vrhuncu moči uspevalo, da je na eni vokalni liniji devetkrat dosegel visoki C, je nastopal na najbolj prestižnih odrih sveta. Poustvarjalno je bil zavezan italijanskemu belcantu - delom Puccinija, Donizettija in Bellinija, pel je tudi Verdija.

S Placidom Domingom in Josejem Carrerasom je operno umetnost približal tudi tistim, ki v operne hiše ne zavijejo. Trije tenorji so odmevno nastopili na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1990 v Italiji. Zlasti v dobrodelne namene pa se je na odru rad pridružil popzvezdnikom, kot so Sting, Bono, Joe Cocker, Eric Clapton, Mariah Carey in Celine Dion.

Umrl je 6. septembra 2007, ko je na svojem domu v Modeni izgubil bitko za rakom na trebušni slinavki. Leto in pol prej je na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2006 v Torinu še zadnjič odpel svojo paradno arijo - Nessun dorma.