Džezisti na godalih so imeli edinstveno priložnost, da se izpopolnijo. Foto: Jure Matoz
Džezisti na godalih so imeli edinstveno priložnost, da se izpopolnijo. Foto: Jure Matoz
Christian Howes, violinski virtuoz. Foto: Jure Matoz
Koncert ob koncu delavnice. Foto: Jure Matoz

Dvodnevni mojstrski tečaj (Jazz delavnica za godala) je organiziralo Kulturno društvo JuicyJuice. Delavnica je bila namenjena vsem glasbenikom na vseh ravneh džezovskega znanja, posebej pa deficitarni skupini instrumentov v džezu, torej violini, violi in violončelu.

Vodil jo je virtuoz sodobne džezovske glasbe na violini, profesor z Berklee College of Music iz Bostona ter iz New School For Jazz & Contemporary music iz New Yorka Christian Howes, ki v Ohiu vsako leto od leta 2003 izvaja kreativne delavnice džezovske improvizacije na godalih za študente vseh celin. Slovenijo je obiskal na pobudo nekdanjega študenta, džez violinista Petra Ugrina.

Kot poudarjajo organizatorji, je bila delavnica edinstvena, saj se džeza na omenjenih inštrumentih pri nas ni mogoče učiti ne na osnovni ne na višji profesionalni ravni.

Mentor dobitnik številnih nagrad
Svojevrstnost in edinstvenost delavnice pa je bila tudi v izbiri glavnega mentorja, pojasnjujejo organizatorji. Howes je namreč dobitnik številnih nagrad na področju džeza, med drugim s prvim mestom nagrajen v Downbeat magazine’s Critics Poll v letu 2011. Prav tako je bil leta 2011 nominiran za violinista leta, za kar ga je predlagalo združenje džezovskih glasbenikov Jazz Journalists Association in 2011.

Delavnico so končali s koncertom v Baru Prulček, kjer je Howes nastopil s trenutno najdejavnejšo skupino s tega področja - mladimi slovenskimi glasbeniki, združenimi v skupini Artbeaters (Peter Ugrin - violina, Aleš Ogrin - klaviature, Jan Gregorka - električni bas, Anže Žurbi - bobni).