Leonard Cohen je v svoji skoraj 50 let trajajoči karieri izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo, vseskozi pa je pisal tudi poezijo. Foto: Reuters
Leonard Cohen je v svoji skoraj 50 let trajajoči karieri izdal 14 studijskih in osem albumov s posnetki v živo, vseskozi pa je pisal tudi poezijo. Foto: Reuters
Leonard Cohen
Označevali so ga za botra melanholije in visokega svečenika patosa. Veljal je za sramežljivega glasbenika, ki se ni dobro počutil na odru. Sam je razložil, da najverjetneje zato, ker je vedno najmanj deset let starejši od vseh preostalih okrog sebe. Na fotografiji Cohen v Gijonu v severni Španiji, leta 2011. Foto: Reuters
Leonard Cohen
Zaslovel je z glasbo, čeprav je nekoč dejal, da se je z njo začel resneje ukvarjati, ker s pesmimi ni mogel preživeti. Foto: Reuters
Leonard Cohen
Po mnenju revije Rolling Stone je bil "temna eminenca v majhnem panteonu izjemno vplivnih pevcev tekstopiscev, ki so vzniknili v šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih". Kot so zapisali, je imel le Bob Dylan večji vpliv na svojo generacijo, le Paul Simon in Kanadčanka Joni Mitchell pa sta mu bila verjetno enakovredna kot poeta. Foto: Reuters

"Neprekosljiv v ustvarjalnosti, pronicljivosti in boleči iskrenosti je bil Leonard Cohen pravi vizionar. Njegov glas bomo izredno pogrešali," je za glasbeno revijo Rolling Stone dejal Cohenov menedžer Robert Kory. "Zapušča nam dediščino, ki prinaša prihodnjim generacijam razumevanje, navdih in ozdravljenje," je sklenil.

Smrt umetnika je močno odjeknila v glasbenem svetu. Izraze sožalja so prek Twitterja sporočili številni tuji glasbeniki, med drugim Ben Folds, Peter Hook iz skupin Joy Division in New Order, KD Lang, Slash in Bette Midler. "Umolknil je še en čarobni glas," je zapisala igralka in pevka.

Njena britanska kolegica Lily Allen je Cohenovo slovo označila za "tragično izgubo". "Ta teden ne bi mogel biti slabši," je tvitnila pevka, s čimer je podobno kot številni drugi zvezdniki komentirala rezultate nedavnih ameriških predsedniških volitev. Ameriška komičarka Sarah Silverman je denimo zapisala, da bo Cohenova smrt ljudi spomnila na v teh dneh dobrodošle skladbe, kakršna je Come Healing.

Igralec Kiefer Sutherland je rojaka opisal kot "sijajnega kanadskega umetnika", Alanis Morissette pa je žalostno novico pokomentirala le z jokajočim smeškom.

Genialen tekstopisec
Elton John
je Cohena opisal kot velikega človeka in genialnega tekstopisca, Boy George pa kot "bridko energijo". Številni se ga spominjajo z njegovimi lastnimi verzi. J. K. Rowling je, na primer, tvitnila zimzelene besede: "Povsod obstaja razpoka. In to je mesto, kjer prodre svetloba." Na podoben način se je Cohenovi dediščini zahvalila igralka Mia Farrow.

"Mnogim od nas je bil Leonard Cohen največji pisec pesmi med vsemi. Bil je popolnoma edinstven in ne glede na to, kako smo se trudili, ga je bilo nemogoče posnemati. Številni ga bomo globoko pogrešali," je zapisal Nick Cave.

BBC-jev didžej Mark Radcliffe se je spomnil Cohenovih izjemnih nastopov: "Pred odrom je stalo 70.000 ljudi, a kljub temu mu je uspelo ustvariti vzdušje majhnega kluba." Podobno kot pokojni David Bowie je tudi Cohen vse do konca ustvarjal čudovito glasbo nedotaknjene enigmatičnosti, je še dodal.

"Noben drug glasbeni umetnik ni zvenel kot on, ampak njegova dela odmevajo čez generacije. Kanada in svet ga bosta pogrešala," pa je v prvem odzivu na njegovo smrt sporočil kanadski premier Justin Trudeau.

Žalna slovesnost v Los Angelesu
Novica o smrti enega največjih glasbenikov zadnjega pol stoletja je svet pretresla v poznih nočnih urah. Na njegovi strani na Facebooku je pisalo: "Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil legendarni pesnik, skladatelj in umetnik Leonard Cohen. Izgubili smo enega najuglednejših in najplodovitejših vizionarjev." Kot še navaja sporočilo za javnost, bo žalna slovesnost za umetnikom v kratkem v Los Angelesu.

Cohen je bil dejaven tako rekoč do zadnjega. Konec prejšnjega meseca je izdal svoj 14. album z naslovom You want It Darker in ob tej priložnosti namignil, da ima na zalogi še veliko nedokončanih pesmi. "Mislim, da mi ne bo uspelo končati teh pesmi. Morda, kdo ve? Morda celo dobim drugi zagon, ne vem. A si ne bi drznil zadati kake spiritualne strategije. Ne bi si drznil. Pripravljen sem umreti. Upam samo, da ne bo preveč neprijetno. To je to."