Edi Bucovaz (v sredini spodaj) sodi med legende slovenske narodnozabavne glasbe. Foto: Beneške fantje
Edi Bucovaz (v sredini spodaj) sodi med legende slovenske narodnozabavne glasbe. Foto: Beneške fantje

Glasbenik je nazadnje na odru stal 13. julija v Ormožu, kot so ob žalostni vesti povedali drugi člani zasedbe, ki se ga bodo spominjali tako ob poslušanju starih kot novih pesmi ansambla Beneški fantje, za katerega je Bucovaz želel, da ustvarja svojo glasbo še naprej.

Edi Bucovaz se je rodil 18. aprila leta 1926 v Kozici v bližini Sv. Lenarta v okraju Videm. Tam je obiskoval tudi osnovno šolo, nato pa je šel v Čedad v trgovsko šolo. Pri 17 letih je prostovoljno vstopil v slovensko partizansko vojsko. Januarja leta 1945 so ga zajeli Nemci in ga, potem ko je bil mesec dni zaprt v Goriških zaporih, odpeljali v Dachau, kjer je dočakal konec vojne.

Za Beneške Slovence
Na takratnem Radiu Ljubljana je od leta 1951 vodil oddajo Za Beneške Slovence, prav za namen te oddaje pa je leta 1952 nastal ansambel Beneški fantje. S svojim žametnim glasom je postal prava legenda slovenske narodnozabavne glasbe in v dobrih petih desetletjih delovanja z zasedbo nastopil na več kot 11.000 koncertih, veselicah in drugih nastopih. Z Beneškimi fanti je Bucovaz posnel več kot 200 skladb.

M. K.