Big Bank Hank (1957-2014). Foto: Discogs
Big Bank Hank (1957-2014). Foto: Discogs
Sugarhill Gang so ploščo prodali v nekaj milijonih izvodov po svetu, pesem pa je vplivala na številne prihajajoče raperje, ki so se na sceni pojavili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Foto: Discogs

Big Bank Hank ali Imp the Dimp, s pravim imenom Henry Jackson, je bil član leta 1973 ustanovljenega tria Sugarhill Gang, ki sta ga tvorila še Michael "Wonder Mike" Wright in Guy "Master Gee" O'Brien.

Njihova skladba Rapper's Delight iz leta 1979 velja za prvo rapersko uspešnico, ki se je umestila tudi na mainstreamovske lestvice in je nedvomno spremenila zgodovino rapa in hip-hopa. V skladbi so uporabili semple diskohita Good Times zasedbe Chic, ki je bil pravzaprav izdan istega leta, kot so Sugarhill Gang izdali svoj Rapper's Delight.

Neizbrisen pečat na potek glasbenega razvoja
Sugarhill Gang so ploščo prodali v nekaj milijonih izvodov po svetu, pesem pa je vplivala na številne prihajajoče raperje, ki so se na sceni pojavili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so izdali še štiri studijske albume, po večletnem premoru pa so leta 1999 izdali še ploščo za otroke, naslovljeno Jump On It.

Jackson, ki je deloval tudi kot glasbeni menedžer, se je poslovil v starosti 57 let. Po poročanju tujih medijev je imel raka, umrl pa naj bi zaradi odpovedi ledvic. Kolega iz Sugarhill Ganga sta ob tej žalostni novici sporočila: "Nikoli ne bova pozabila, kako smo skupaj prepotovali svet in delali nore zabave. Počivaj v miru, Big Bank."