Glasba
Vilko Ovsenik
Brata Avsenik veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi. Foto: Simon Golobič
Vilko Ovsenik, brata Avsenik
Brata Avsenik sta podpisala več kot 1000 skladb, med katerimi je tudi v svetovnem merilu najbolj znana pesem Na Golici. Foto: Simon Golobič
Vilko Ovsenik, brata Avsenik
Vilko Ovsenik s pevcem Ansambla bratov Avsenik Alfijem Nipičem. Foto: Simon Golobič
VIDEO
Ob slovesu Vilka Ovsenika

Dodaj v

Umrl je legendarni Vilko Ovsenik

Eden od arhitektov slovenske narodno-zabavne glasbe
8. avgust 2017 ob 15:26
Begunje na Gorenjskem - MMC RTV SLO, STA

V starosti 88 let je v petek umrl klarinetist in skladatelj Vilko Ovsenik. V svojem dolgoletnem posvečanju glasbi je aranžiral približno tisoč skladb, bil je član Vaškega kvinteta, poseben pečat pa je v narodno-zabavni dediščini pustil kot prvi klarinetist in seveda soavtor oziroma aranžer celotnega repertoarja slavnega ansambla v Ansamblu bratov Avsenik.

Eden od glavnih arhitektov slovenske narodno-zabavne glasbe se je že kot gimnazijec ves čas amatersko ukvarjal z glasbo. Najprej se je sicer vpisal na študij prava, pozneje pa zaključil študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V začetni zasedbi ansambla je igral klarinet.

Med letoma 1948 in 1963 je bil zaposlen na Radiu Ljubljana. Igral v Plesnem orkestru RTV Ljubljana pod dirigentsko palico Bojana Adamiča. Včasih je igral tudi saksofon. Nastopal je še v Slovenski filharmoniji.

Največkrat izvajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi
Bil je brat Slavka Avsenika, vendar pa sta imela brata različna priimka, saj je bilo staro družinsko ime Ovsenik zaradi razmer v prvi svetovni vojni spremenjeno v Avsenik, kar je bil sicer tudi rojstni priimek obeh bratov. Vilko je pozneje priimek spremenil na očetovo željo, da bi vsaj eden od bratov ohranil staro družinsko ime. Brata Slavko in Vilko veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi.

Od tisoč skladb, ki jih je podpisal, jih je približno 800 nastalo za Ansambel bratov Avsenik, ki sta ga z bratom Slavkom ustanovila davnega leta 1953. Ko je prenehal igrati v ansamblu, se je Vilko umaknil v ozadje ansambla ter se posvetil zlaganju in aranžiranju. Leta 1968 je prevzel uredništvo v na novo ustanovljeni založbi Helidon, v kateri je delal vse do upokojitve.

Brata Avsenik sta javno začela igrati leta 1946, osem let pozneje pa ustanovila najprej Gorenjski kvartet in kasneje kvintet. Da bi se uveljavili v Avstriji in Nemčiji, so se poimenovali Oberkreiner kvintet, prav Vilko pa je pozneje predlagal, da bi se preimenovali v Ansambel bratov Avsenik. V Sloveniji so predlog dobro sprejeli, šele čez čas pa je njihov nemški menedžer sprejel ime Original Oberkreiner Quintett Brüder Avsenik.

Vilko Ovsenik je po bratovih melodijah za Ansambel bratov Avsenik priredil več kot 700 valčkov in polk z izvirnim zvokom. Nekatere skladbe, zlasti vokalno-inštrumentalne, so ponarodele, med njimi Tam, kjer murke cveto, Na Robleku, Najlepše je doma in Na Golici.

Številni ljubitelji na različnih koncih sveta
Med najbolj znanimi skladbami bratov je brez dvoma Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano inštrumentalno skladbo na svetu. Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do Berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

S svojim glasbenim znanjem, pristopom in prefinjenim občutkom je znal Vilko povezati ljudskost in virtuoznost na najvišji ravni. Družina se želi od pokojnika posloviti v intimnem krogu. Brat Slavko Avsenik je umrl leta 2015, pokopali pa so ga z državnimi in vojaškimi častmi.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
aristarchus
# 08.08.2017 ob 15:33
Človek, ki je Avsenikove viže prevedel v prefinjene aranžmaje, ki so črpali pomemben del navdiha v jazzu in zabavni glasbi iz sredine 20. stoletja. Brez njega ne bi bilo Ansambla bratov Avsenik, kot ga danes poznamo. Resnični mojster!
sssitrap
# 08.08.2017 ob 15:43
včasih smo imeli slaka in avsenike, danes imamo modrijane in navihanke. žalstno kako se je narodnozabavna glasba prelevila v navaden cenen kič, ki se ga da poslušati samo če ga imaš že orng pod kapo.
wowoo
# 08.08.2017 ob 15:43
Legende počasi odhajajo ...RIP
Prihajajo pa Murkoti, Millerji-junior, Balkan scena ... Žalostno, za zjokat!!!
enaK
# 08.08.2017 ob 15:40
@Sorrento

Če bi prebral članek, bi ti bilo jasno... "Bil je brat Slavka Avsenika, vendar pa sta imela brata različna priimka, saj je bilo staro družinsko ime Ovsenik zaradi razmer v prvih svetovnih vojnah spremenjen v Avsenik, kar je bil sicer tudi rojstni priimek obeh bratov. Vilko je pozneje priimek spremenil na očetovo željo, da bi vsaj eden od bratov ohranil staro družinsko ime."
oliva
# 08.08.2017 ob 15:41
Piše ti v članku (3. odstavek), @Sorrento:
"... Bil je brat Slavka Avsenika, vendar pa sta imela brata različna priimka, saj je bilo staro družinsko ime Ovsenik zaradi razmer v prvih svetovnih vojnah spremenjen v Avsenik, kar je bil sicer tudi rojstni priimek obeh bratov. Vilko je pozneje priimek spremenil na očetovo željo, da bi vsaj eden od bratov ohranil staro družinsko ime. ..."

Lepa zapuščina bratov Avsenik, resnični mojstri.
Ribanjok
# 08.08.2017 ob 15:36
Naj počiva v miru. Zapuščajo nas veliki Slovenci. Zdi se, da za njimi ostaja velika praznina.
fajnje
# 08.08.2017 ob 15:53
Sla po profitu? Najbolj zasluženega nista dobila! Prešernovo nagrado so odgovorni nekajkrat zavrnili. Kdo bi jo bolj zaslužil, kot brata Avsenik? Slovenija je z njunimi mojstrovinami marsikje dobila lepo ime. Gospod Vilko, počivajte v miru.
zukauskas
# 08.08.2017 ob 15:59
Zadeti Drviš, primeren nik si si izbral...

Poklon Gospodoma Avsenik in sožalje svojcem ob izgubi (ne pozabit, vmes je umrla tudi Slavkova žena Brigita, precej zaslužna da je vse 'klapalo' tudi po plateh, ki se navzven niso toliko videle)... Poklon izjemnim dosežkom bratov Avsenik bi najbolje izkazal morebiten ponoven vzpon kvalitetnih kvintet zasedb narodnozabavne glasbe, ki jih pri nas ni bilo/ni malo... samo v glavah je treba malo premaknit od trenutnega 'pofla' (vsaj po večini trenutno aktualnih izvajalcev predvsem trio zasedb) in slišat malo več....

Naj jim bo lahka slovenska zemlja!
seba goričan
# 08.08.2017 ob 16:03
ne poslušam te glasbe, ampak ob Avsenikih privrejo spomini na otroštvo, mojo omo in brezskrbne dni...slava gospodu
severna zvezda
# 08.08.2017 ob 15:57
Naj počiva v miru ...


In hvala za notne zapise nepozabnih viž!
urosh444
# 08.08.2017 ob 15:46
Genij nimaš drugega za reči. Na žalost je podobnih čedalje manj ali pa nimajo možnosti prit v ospredje.
AlFe
# 08.08.2017 ob 15:56
Zadeti Derviš # 08.08.2017 ob 15:45 Žal je glasbeni ustvarjalnosti v veliki meri botrovala sla po profitu, ki meče senco na sicer plodno kariero g. Ovsenika. Zato pa so koncertrirali po Švici in Clevelandu, kjer je kupna moč!

Pustimo ali je bila tista sla koristna ali ne, zberimo se raje na pesem Zvezde na nebu žare in poglejmo datum nastanka. Pa bo omenjena senca hitro izginila.
Antofagasta
# 08.08.2017 ob 18:13
Dragi Vilko počivajte v miru. Vaši fantastični aranžmaji bodo živeli večno, tako kot bo ta glasba vedno ljudi spravljala v dobro voljo. O tem da z bratom nista prejela Prešernove nagrade ni potrebno izgubljati besed, ker plošče in množice oboževalcev povedo vse.
Arso
# 08.08.2017 ob 20:14
Še nekaj je nerazumljivo. Vsi ti minusi na forumu,
to je v nebo vpijoče. Prava sramota.
Bivši uporabnik
# 08.08.2017 ob 18:30
Izšolani glasbenik, v njegovih skladbah se je to občutilo, za razliko od današnjih govejih ansamblov. Lepo bi bilo če bi mu država poklonila kakšno ulico, saj jih je veliko. Ni mi jasno zakaj si niso vsi spremenili priimka, Ovsenik je veliko bolj slovenski. Počivata naj v miru oba.
Mare_4
# 08.08.2017 ob 21:30
A se vam ne zdi, da ta pomembna novica ne sodi na glavno portalno stran - Aktualno? Gre za enega največjih glasbenih mojstrom, kar jih je imel naš narod oz. Slovenija.

Kdo po glasbeni kulturni plati v celotni zgodovini našega naroda sploh pride blizu? Vpeljala sta novo glasbeno zvrst, ki jo gojijo in je še kako živa v mnogih državah, glasbeno in vsebinsko vrhunska, cca 30 zlatih plošč, > 800 originalnih skladbe. Zato ne razumem, zakaj je to obrobna novica.
Arso
# 08.08.2017 ob 20:12
Še nekaj o Avsenikih. Slavko Avsenik je imel izredno
nadarjene glasbenike. Vsi so glasbo študirali, samo
on je bil samouk, a prav tako izreden talent. Ni dovolj
samo talent. Ti glasbeniki in seveda tudi pevci so bili
s srcem pri stvari.

SlaVko Avsenik je imel red in disciplino v ansamblu.
Zaradi izrednih glasbenikov, reda in discipline, da ne
pozabim na njegovo poštenost, je ansambel požel
izredne uspehe v državah, ki sem jih že naštel in tudi
drugod po svetu.

V Nemčiji in Švici nisi kar tako uspel, še posebej s
takratnega jugoslovanskega teritorija. Moral si biti
presneto dober, moral si dobiti zaupanje založb,
publike, TV hiš, moral si biti korak, ali dva pred
drugimi. To so Avseniki bili. V Jugoslaviji so bili
močno zapostavljeni zaradi komunizma. V naštetih
državah so ljudje noreli na to glasbo. Pa še nekaj je.
Imeli so zelo dobre zaslužke, lahko so si ustvarili,
česar v komunizmu ne bi mogli. Samo člani ansambla
so vedeli kako so trpele njihove družine, saj so bili po
10 mesecev na leto v tujini (koncerti, veselice, snemanja).
Gospa Brigita je urejala prispelo pošto na ansambel Avsenik.
Tudi eno pismo ni bilo brez odgovora.

Kapo dol takim velemojstrom in Slovencem. Vse pohvale za
promocijo Slovenije v svetu.
Bivši uporabnik
# 08.08.2017 ob 20:38
Mr.Bong... Moraš imeti pietetni občutek. Ne moreš stresati ob smrti legende take. Tudi jaz 'sodobne' goveje glasbe ne prenašam, grozljiv mi je turbo folk in turbogoveja glasba. Ampak Avseniki, Slak - to so liga zase in naše korenine.
Bivši uporabnik
# 08.08.2017 ob 20:11
SloBloodPatriot.... ni napaka novinarja. Poslušaj prispevek ali pa poguglaj - boš izvedel, zakaj različna priimka.
Yanez
# 08.08.2017 ob 16:56
Država Slovenija se bi mu morala končno (čeprav prepozno) le primerno oddolžiti. Za vse, za kar je bil v domovini v Jugo časih in tudi v samostojni Sloveniji prikrajšan. Pač Ovseniki niso bili na partijski liniji in so morali po beli kruh v gnili kapitalizem. Kljub njihovi glasbeni genialnosti, garaštvu in vizionarstvu bi bilo pri nas le za črna skorjo, omastili bi se pa drugi...
qwasyx
# 08.08.2017 ob 18:34
Avseniki v narodni
Beatli v pop
ABBA komercialni pop .. vse narejeno intelegentno, neponovljivo
Samo Zakes
# 08.08.2017 ob 21:40
Jesm roker, ampak Avseniki so pa zakon.
Pardon - Z A K O N !!!
Arso
# 08.08.2017 ob 19:21
Vilka Avsenika je begunjski župnik krstil s priimkom
Ovsenik. Natančne podrobnosti niso jasne. Ne glede
na to so bili to veliki Slovenci, ki jih več ne bo: Slavko
Avsenik, žena Brigita Avsenik in Vilko Avsenik. To so bili
pravi in pokončni Slovenci...

Žal so že vsi člani prvotnega ansambla preminuli.
Ostal je še nepozabni in vrhunski pevski trio: Jožica
Svete, Joži Kališnik in Alfi Nipič.
Arso
# 08.08.2017 ob 19:12
Še en velik človek in Slovenec je preminil. Brez Vilka Avsenika
ne bi bilo teh velikih uspehov ansambla Avsenik. Žalostno je,
da tega ansambla in te vrhunske glasbe v Sloveniji ne znamo
in ne zmoremo dovolj spoštovati.

V Švici ob narodnem prazniku predvajajo Avsenikovo glasbo
Ob njej se zabavajo Nemci, Švicarji, Avstrijci, itd. Pri nas pa kakor,
da ne bi zmogli prepoznati kaj pomeni ta glasba.
Cini Minis
# 09.08.2017 ob 00:32
Folk vi se sploh ne zavedate kdo so Avseniki! Mogoče se boste čez 100 let?!
Predrabluc
# 08.08.2017 ob 22:10
Arso, PRED tercetom, ki ga tako obožujete, je pela pri Avsenikih (in kasneje v njihovem tercetu) Ema Prodnik. Še pred njo Marija Ahačič Pollak. Obe gospe, hvalabogu, še živita.
SLOBloodPatriot
# 08.08.2017 ob 20:16
Aha se opravičujem, zdaj sem videl v čem je finta pri priimku. Tega res nisem vedel prej.
Slobozha
# 08.08.2017 ob 20:01
@wowoo, @markur @Mr.Bong izraz "goveja muzika" žali glasbo, ki sta jo genialno ustvarjala Slavko in Vilko ter mnogi drugi. S tem pa se na žali samo njih ampak tudi vse poslušalce, ki to glasbo poslušamo. Ponavadi ljudje, ki uporabljajte te izraze, nimate pojma o glasbi. "Le čevlje sodi naj Kopitar"!
whiteswan
# 09.08.2017 ob 07:21
Veliki clovek na katerega je drzava kar malo pozabila. Oba brata nista v samostojni sloveniji dobila nobenega konkretnejšega državnega odlikovanja. Sramota za drzavo!
Če se malo spomnimo kdo vse pobira viktorje za življensko delo, neki odpadniki ki jim je uspelo napisati v življenju eno knjigo, tukaj pa brata Avsenik ki sta zaslužna za prepoznavnost Slovenije po celem svetu in napredku glasbe.
Arso
# 08.08.2017 ob 22:38
apache666

Enkrat sem bil v Begunjah na koncertu Slavka Avsenika (sluzbeno). Povezovalec dogodka je govoril v nemscini. Domoljubi pa taki. Seveda naj pociva v miru.


Če je bil takrat koncert za tuje obiskovalce je razumljivo,
da je napovedovalec zbrane nagovoril v nemškem jeziku.
Jaz sem bil tam ob koncertu na prostem l.1989.

Napovedovalec Teo Lipicer je takrat govoril v slovenskem jeziku.
Omenil je, da Avseniki na koncertih niso nikoli peli na playback.

Avseniki so bili veliki domoljubi. Veliko pesmi je, ki opevajo
Slovenijo, gore, znamenitosti itd. Vedno so Slovencem zapeli
v slovenskem jeziku.
Arso
# 08.08.2017 ob 22:27
Predrabluc

Predrabluc

Omenjal sem glasbenike v prvotni zasedbi. Dodal sem
pevski trio, ki je skupno požel največ uspehov. Res mi je
žal, da sem omenjeni gospe po pomoti izpustil. Ema
Prodnik je imela prav tako izreden glas. Marija Ahačič Pollak
sicer ni bila dolgo pri ansamblu. Živi v Kanadi. Je pa ta gospa
pela zelo lepo pesem Tam kjer murke cveto. To pesem Slavko
Avsenik kot edino ni pustil prevesti v nemški jezik iz spoštovanja
do padlih talcev v dolini Draga. Ja, tudi to je bil Slavko Avsenik.
am shagar
# 08.08.2017 ob 20:11
Treba je ločit med glasbo v SFRJ in glasbo danes. Najbolj očitna primera sta pa današnje pop kruljenje proti slovenski popevki ter stara narodnozabavna proti novejši, ki ji pravzaprav to sploh ne moremo reči. Zato ne tlačit Avsenika in ostalih starih mojstrov z novodobnimi. Včasih so glasbo pisali šolani ksladatelji, sedaj pa vsak, ki ima 5 minut časa. Rezultat je pa vsem viden. Kakorkoli hvala Ovseniku za glasbo. Čimveč uspeha tudi tistim ,k ise danes trudijo prodereti s kvalitetno glasbo.
Bivši uporabnik
# 08.08.2017 ob 19:15
Poklon legendi tiste prave slovenske narodne glasbe.
raknac navi
# 09.08.2017 ob 13:44
Zanimivo pa se tole. Pod clanki o Avsenikih ni pravzaprav nikoli strokovne glasbene debate. Le zakaj?
zapravico
# 09.08.2017 ob 08:27
Vse taboljše odhaja,ostaja samo poden
sik
# 09.08.2017 ob 02:16
Taki se ne rodijo vsak dan.
Hvala za vse lepe pesmi.
inteligenca
# 09.08.2017 ob 01:23
Sožalje vsem svojcem in obenem pohvala in hvala rtv, da niste napisali kot ostali portali " umrl je brat Slavka Avsenika". Umrl je legenda, komponist brez katerega Avsenikov nebi bilo.
raknac navi
# 09.08.2017 ob 13:39
Dej nehite nabijat sank domoljubi.
Viktorji nismo drzavno odlikovanje. Drzava z njimi nima nic. Majo pa velik raznorazni "ljubitelji".
So pa Avseniki dobili dve drzavni odlikovanji! Eno ze v osemdestih, drugo pa leta 1999, tako da nehajte nabijat, se zmisljevat itd.
Presernovo nagrado bo pa dobil, ko boste tisti, ki to zahtevate, prebrali Presernove Poezije.
Mare_4
# 08.08.2017 ob 22:28
Mare_4
# 08.08.2017 ob 22:26
Ste le popravili. Lepo!
Mr.Bong
# 08.08.2017 ob 20:57
@maxbernie
Moraš imeti pietetni občutek. Ne moreš stresati ob smrti legende take.


Smrt je samo del življenja, tako kot rojstvo. Nič groznega, strašnega. Vesolje pač deluje tako da nič ni večno. Kar je tudi prav. Samo pomisli da smrti ne bi bilo, da bi vsi večno živeli, kakšen kaos bi bil. Gospodu vsaka čast, doživel je 88 let, verjamem da je imel lepo življenje če odštejemo vojno, med katero je bil najstnik.
cairns
# 08.08.2017 ob 20:45
Mr.Bong Moti me le pretirano posiljevanje s to zvrstjo po tv in hkratno zapostavljanje ostale glasbe, še posebej nekomercialne.

Mene ne moti to ''posiljevanje'', ki sploh ni posiljevanje. Mene najbolj moti to, da ni drugih vrst glasbe. Npr. takšne:

https://www.youtube.com/watch?v=u95JTXzy
HyA
ism
# 08.08.2017 ob 20:34
Avsenik je bolj nemško, zato so jim spremenili priimek.
politik kritik
# 08.08.2017 ob 15:52
Naj gospod počiva v miru.

Me pa vseeno zanima kaj je bila prednost Avsenika pred Ovsenikom med 1. sv. vojno. Si bil prej na vrsti, ker je bila prva črka A?
u qratz
# 08.08.2017 ob 17:16
še en krožiše..tam pri zapužah
Mr.Bong
# 08.08.2017 ob 21:19
Haha @carinis
Včasih moj omiljeni bend. Ziher pa največkrat predvajan tale.
wowoo
# 08.08.2017 ob 19:03
qwasyx ... Naj dodam, top 5, vsak na svojem glasbenem področju: Avseniki/ goveja, the Beatles/ pop, ABBA /komerc.pop, The Rolling Stones /rock& roll, Louis Armstrong/Jazz
apache666
# 08.08.2017 ob 22:27
Enkrat sem bil v Begunjah na koncertu Slavka Avsenika (sluzbeno). Povezovalec dogodka je govoril v nemscini. Domoljubi pa taki. Seveda naj pociva v miru.
Mr.Bong
# 08.08.2017 ob 20:28
@Arso
@maxbernie
@seba goričan
@Slobozha

Se opravičujem če sem koga osebno užalil....a imam pravico povedat svoje mnenje.
Osebno nimam nič proti narodni glasbi. Moti me le pretirano posiljevanje s to zvrstjo po tv in hkratno zapostavljanje ostale glasbe, še posebej nekomercialne. Pač jaz poslušam izključno nekomercialno glasbo različnih zvrsti. Od elektronske glassbe do rapa, duba, reaggija, metala, ethna, chill-outa, klasike...........In na tv ta ne obstaja razen klasike.
Aja, pa nisem nek mulc ki je lani prvič slišal za avsenike. Avsenike sem prvič slišal že pred več kot 40 leti ker sta to poslušala starša.
Mr.Bong
# 08.08.2017 ob 21:22
Umrl je legendarni Vilko Ovsenik

Hehe, naslov pa legendaren. 90% folka sploh ne ve da gre za Avsenika, ki si je spremenil priimek :D
Kazalo