David Redfern (1936–2014) je za svoje prepoznavno delo prejel tudi več nagrad. Foto:
David Redfern (1936–2014) je za svoje prepoznavno delo prejel tudi več nagrad. Foto:
Miles Davis na fotografiji Davida Redferna iz priljubljenega džezovskega kluba Ronnie Scott’s v londonskem Sohu.

David Redfern je kariero glasbenega fotografa začel v šestdesetih letih preteklega stoletja na britanski trad džez sceni, ki se je takrat ravno začela razvijati. Čez dan je Redfern fotografiral v okviru televizijskih oddaj, kot sta bili Ready Steady Go! in Thank Your Lucky Stars, kjer je med drugim dokumentiral nastope Beatlov in Rolling Stonesov.

V nočnih urah pa je bil stalni fotograf v priljubljenem džezovskem klubu Ronnie Scott’s v londonskem Sohu. Tam je svojo zbirko fotografij obogatil z zvezdami džeza, kot sta bila trobentač Miles Davis in pevka Ella Fitzgerald. Prav tako so znane njegove fotografije z džezovskih festivalov Newport, Antibes in Montreux, kjer so nastopale tako uveljavljene džezovske ikone kot tudi takrat vzhajajoče rokovske zvezde, med katerimi sta bila tudi Bob Dylan in Jimi Hendrix.

"Nezaprto oko"
V osemdesetih letih pa ga je doletela čast, da je postal uradni fotograf na turneji Franka Sinatre. Leta 1999 je Redfern izdal knjigo svojih fotografij The Unclosed Eye: The Music Photography of David Redfern, ki je šest let pozneje izšla še v razširjeni različici.

Čeprav so mu raka diagnosticirali že pred dvema letoma, je Redfern še to poletje fotografiral na francoskem festivalu Jazz à Vienne, kjer je v svoj objektiv ujel na primer Charlesa Bradleyja, na festivalu v Juan les Pinsu na Azurni obali pa Joss Stone.

Po poročanju angleških medijev je umrl v starosti 78 let v četrtek na svojem domu v francoskem Uzèsu v družbi žene Suzy.