Lani decembra je Nikolaus Harnoncourt ob svojem 86. rojstnem dnevu oznanil konec dejavnega udejstvovanja kot dirigent. Foto: EPA
Lani decembra je Nikolaus Harnoncourt ob svojem 86. rojstnem dnevu oznanil konec dejavnega udejstvovanja kot dirigent. Foto: EPA

Nikolaus Harnoncourt (1929-2016) je več kot šest desetletij svojega življenja posvetil odkrivanju t. i. izvirnega zvoka, zvoka glasbe ob njenem nastanku. V Berlinu rojeni umetnik velja za enega najvidnejših sodobnih dirigentov.

Konec lanskega leta odložena taktirka
Lani decembra je ob svojem 86. rojstnem dnevu oznanil konec dejavnega udejstvovanja za dirigentskim pultom. Kot razlog za umik je navedel zdravstvene težave.

V času glasbenega delovanja je prejel številne prestižne nagrade. Leta 2002 je prejel mednarodno priznano nagrado Siemens, ki jo vsako leto podeljujejo za izredne dosežke na področju glasbenega ustvarjanja, leta 2012 pa zlato medaljo britanske Kraljeve filharmonične družbe.

Izgubili izjemnega umetnika in veliko osebnost
Na dirigentovo smrt so se že odzvali tudi v avstrijski prestolnici. "Z Nikolausom Harnoncourtom je Avstrija izgubila izjemnega umetnika in veliko osebnost, ki je desetletja kot nihče drug oblikovala kulturo te dežele," je danes zapisal avstrijski minister za kulturo Josef Ostermayer. Harnoncourt je po njegovem mnenju sodil med najpomembnejše glasbenike sodobnega časa.

Nikolaus Harnoncourt se je mirno poslovil v soboto v krogu svoje družine, so zapisali v kratki izjavi za javnost.