Letos je luč ugledal tudi dokumentarni film o življenju in glasbi Sharon Jones. S kamero ji je sledila režiserka Barbara Kopple. Foto: EPA
Letos je luč ugledal tudi dokumentarni film o življenju in glasbi Sharon Jones. S kamero ji je sledila režiserka Barbara Kopple. Foto: EPA
Sharon Jones
Sharon Jones se je rodila leta 1956 v kraju Augusta v Georgii, kjer je prve glasbene izkušnje dobila v cerkvenih zborih in kot spremljevalna pevka raznih zasedb. Foto: EPA

61. letu starosti je v petek za rakom na trebušni slinavki umrla Sharon Jones, pevka, ki je kljub dolgoletnemu posvečanju glasbi večji uspeh doživela šele pred dobrim desetletjem, ko je s svojo zasedbo Dap-Kings odigrala pomembno vlogo pri novem preporodu soul glasbe.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je Sharon Jones umrla po junaškem boju z rakom na trebušni slinavki. Ob njej so bili njeni najbližji, vključno s člani Dap-Kings," je na njeni uradni spletni strani zapisano v izjavi za javnost.

Kljub hvaljenemu glasu in večletnemu ukvarjanju z glasbo je svoj prvi album dočakala šele leta 1996, ko ji je bilo 40 let. Večjo pozornost kritikov in glasbene javnosti pa je pritegnila komaj v tem stoletju zlasti kot pevka ameriške funk- in soulzasedbe Sharon Jones & The Dap-Kings. Skupina je po svojem odmevnem albumu iz leta 2002 nastopala na vseh pomembnejši odrih in festivalih, med drugim v Glastonburyju, za svojo glasbo pa bila tudi nominirana za grammyja.

Sharon Jones, ki je svojo glasbo oprla na funka in soul sedemdesetih let, je postopoma osvojila široko krog zvestih oboževalcev. "Ne uporabljamo sintetizatorjev in podobnega sra*ja," je dejala pred dvema letoma v intervjuju za Observer. Kot je tedaj pojasnila, so bili usmerjeni k ohranitvi pristnosti igranja, kakor so to počeli v šestdesetih letih, ko so igrali samo na prave prave inštrumente. Nominacijo za grammyja ji je v kategoriji najboljšega albuma R & B-ja prinesla plošča Give the People What They Want.

Čarobna izvajalka, ki je pela do konca
Raka so pevki odkrili leta 2013, kar pa je ni odvrnilo od nastopanja. "Tik, preden se povzpnem na oder, me nekaj prevzame, in bolečina izgine," je dejala, ko so jo vprašali, kako ji uspe kljub bolezni nadaljevati. "Verjetno me adrenalin drži pokonci, saj veste, kot bi si telo reklo: Tako torej, pa pojdimo!" Ni želela, da bi bi ji bolezen prišla do živega, je razložila. "Dokler lahko stopim na oder in pokažem nekaj energije, bom to počela ..."

Na družbenih omrežjih so se pevke spomnila številna znana imena. Med njimi igralka Whoopi Goldberg, ki je tvitnila: "Danes je umrla izjemna Sharon Jones. S svojo skupino The Dap-Kings je ustvarjala čudovito glasbo in pela do zadnjega. Sožalje. Rip." Ameriški glasbenik Jason Isbell pa jo je opisal kot neverjetno močno osebo in čarobno izvajalko.

Britanski producent Mark Ronson, ki je z Dap-Kingsi sodeloval na prelomnem albumu Amy Winehouse Back to Black, je o Sharon Jones dejal, da je imela enega najbolj čudovitih in srce parajočih glasov v zadnjem času.