Na ameriške glasbene lestvice se je Summerjeva leta 1975 prebila s skladbo Love to You Baby. Foto: EPA
Na ameriške glasbene lestvice se je Summerjeva leta 1975 prebila s skladbo Love to You Baby. Foto: EPA
Donna Summer
Donna Summer, ki je nase pravzaprav najprej opozorila na münchenskem odru, je navduševala z edinstveno mešanico ameriškega soula in evropske 'synth' glasbe. Foto: EPA
Donna Summer
Pevka se je na lestvice popularnosti uvrstila v 70. letih dvajsetega stoletja s hiti, kot so Hot Stuff in Bad Girls. Foto: Reuters

Plesišča diskotek v sedemdesetih bi si težko predstavljali brez njenih uspešnic, kot so I Feel Love, Last Dance, MacArthur Park, Hot Stuff in Bad Girls. Njeno sodelovanje s producentom Giorgiem Moroderjem je določilo zvrst diska in močno vplivalo tudi na nadaljnji razvoj plesne glasbe in synthpopa. Med zvezdniki, ki so priznali vpliv Summerjeve na lastno ustvarjanje, so bili Madonna, Kylie Minogue in David Bowie.


Nekoč je bila spremljevalna vokalistka zasedbe Three Dog Night, ameriške glasbene lestvice pa je Summerjeva leta 1975 zasedla z uspešnico Love to You Baby. S seksualno energijo nabito skladbo je spremljalo zanimivo nasprotje, saj je bila preveč drzna za radijske postaje (kaj jih je tako zmotilo, da je na nekaterih radijskih postajah niso predvajali, lahko poskusite ugotoviti ob poslušanju originalne različice v spodnjem videu), zato pa ena najbolj zahtevanih skladb v diskotekah. Podobne skladbe, ki po mnenju nekaterih niso ravno izražale njene stroge katoliške vzgoje, ob kateri je odraščala v Bostonu, je nanizala tudi po prvih uspehih.
Sommerjeva je prejela pet glasbenih nagrad grammy, med drugim tudi za najboljšo rock vokalistko leta 1979 za pesem Hot Stuff. Leta 1997 je prejela grammyja za najboljši plesni posnetek Carry On, postavila pa je tudi rekord za največ zaporednih dvojnih albumov na vrh Billboardovih lestvic, in sicer tri. Bila je tudi prva pevka s štirimi singli na prvem mestu v 12-mesečnem obdobju.
Od prvih korakov do Love to Love You Baby
Rodila se je 31. decembra leta 1948 kot LaDonna Andre Gaines v Bostonu, kjer je svoje prve glasbene korake naredila kot pevka v tamkajšnjem cerkvenem zboru. Glasbeno udejstvovanje je nadaljevala tudi pozneje in v poznih 60. letih med drugim nastopila v nemški produkciji slavnega muzikala Lasje. Prvo samostojno ploščo je posnela leta 1971, vendar šele s Moroderjem javnost opozorila nase z že omenjeno skladbo Love to Love You Baby.
"Zgodaj zjutraj smo izgubili Donno Summer Sudano, žensko mnogih talentov, vera je bila največja med njimi," je v izjavi zapisala družina. "Ko se od nje poslavljamo, smo pomirjeni, ko slavimo njeno neverjetno življenje in neprecenljivo dediščino. Nemogoče je z besedami izraziti, kako cenimo vaše molitve in ljubezen v tem žalostnem času." Priimek Summer je prevzela po poroki z avstrijskim igralcem Helmuthom Sommerjem leta 1972. Po ločitvi se je odločila za angleško različico. Par ima hčerko Mimi Sommer. Leta 1980 se je poročila s pevcem Bruceom Sudanom, s katerim je imela dve hčerki, z njim pa živela na Floridi.