Glasba
Montserrat Caballe
Sopranistka je v svoji karieri pela širok repertoar vlog, a je najbolj znana kot izvajalka Verdijevih del in bel canta. Foto: Reuters
Monserrat Caballe
Caballejevo so ljubitelji opere poimenovali "La Superba" (Veličastna), veljala je za eno najboljših sopranistk povojnega obdobja, ob boku z Mario Callas in Joan Sutherland. Foto: EPA
VIDEO
Umrla je Montserrat Caballe

Dodaj v

Umrla je Montserrat Caballe, La Superba

Rodila se je leta 1933 v Barceloni
6. oktober 2018 ob 10:14,
zadnji poseg: 6. oktober 2018 ob 13:01
Barcelona - MMC RTV SLO, STA

V starosti 85 let je v bolnišnici v Barceloni umrla svetovno znana španska sopranistka Montserrat Caballe, ki je v 50-letni karieri ustvarila obsežen repertoar opernih vlog in se uveljavila tudi kot koncertna pevka. Najširši javnosti je znana po uspešnici Barcelona, ki jo je odpela v duetu s Freddiejem Mercuryjem.

Sopranistka se je že nekaj časa spopadala z zdravstvenimi težavami. Pred leti se je zdravila zaradi tumorja na možganih in zaradi težav s srcem. V barcelonski bolnišnici Sant Pau, kjer je umrla v noči na danes, je sredi minulega meseca pristala zaradi težav z žolčnikom. Bedenje pri pokojni bo v nedeljo na pokopališču Les Corts, pogreb pa dan kasneje.

130 opernih vlog
Montserrat Caballe se je rodila 12. aprila leta 1933 v skromni družini v Barceloni, kjer je študirala solo petje na konservatoriju Liceo. Prvi angažma je dobila leta 1956 v Baslu v operi La Boheme, pozneje pa je odšla v Bremen. Zaslovela je leta 1964 z nastopom v Mehiki z vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi. Mednarodno operno slavo pa je dosegla leto kasneje, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.

V več kot 50 letih pevske kariere je nastopila v okoli 130 opernih vlogah v vseh velikih svetovnih opernih hišah ter se uveljavila tudi na koncertnih odrih. Med drugim je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme, Pamina v Mozartovi Čarobni piščali, naslovni vlogi je pela v Puccinijevi Tosci in Verdijevi Aidi, bila je tudi Violetta v Verdijevi Traviati in Tatjana v Jevgeniju Onjeginju Čajkovskega.

Ljubitelji opere so jo imenovali La Superba (Veličastna), veljala pa je za eno boljših sopranistk povojnega obdobja, ob boku z Mario Callas in Joan Sutherland. A sama se ni imela za legendo ali divo. V enem od intervjujev leta 2014 je po navedbah časopisa El Pais dejala: "Nisem ne operna legenda ne zadnja diva, kot mediji večkrat pišejo. Vsako obdobje ima svoje dive, sama sem svoje delo le želela opraviti čim bolje in na najvišji ravni."

Med drugim je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme, Pamina v Mozartovi Čarobni piščali, naslovni vlogi je pela v Puccinijevi Tosci in Verdijevi Aidi, bila je tudi Violetta v Verdijevi Traviati in Tatjana v Jevgeniju Onjeginju Čajkovskega.

Impresivna diskografija
Njen repertoar obsega dela več kot 90 avtorjev iz različnih časovnih obdobij. Impresivna je tudi njena diskografija, ki vključuje tako izvedbe celotnih oper, od verističnih del prek Verdija in nekaj Wagnerja do Straussove Salome, kot tudi recitale. Sodelovala je s slovitimi režiserji, odlikovala pa se je tudi po tem, da je dovršeno interpretirala dela v različnih jezikih - angleščini, francoščini, nemščini in italijanščini.

Preizkusila se je tudi v popglasbi
Ukvarjala se je tudi s špansko ljudsko glasbo, ki jo je predstavljala na recitalih, in se preizkusila v popularni glasbi. Na tem področju je zaslovela s skladbo Barcelona, ki jo je leta 1987 na povabilo olimpijskega komiteja ob orkestrski spremljavi posnela v duetu s pevcem britanskih Queenov Freddiejem Mercuryjem. Leta 1992 so jo nato uporabili kot eno od dveh uradnih pesmi poletnih olimpijskih iger v tem španskem mestu.

Sloviti pianissimo
Razpon glasu ji je dovoljeval interpretacijo od dramskih do liričnih in koloraturnih vlog. Strokovnjaki so ji priznavali izjemen glas in tehniko, s katero je izkazovala veliko pevsko intenziteto, ki jo je nato lahko "prestavila" v enega najbolj znanih pianissimov v operni produkciji.

Leta 2015 je bila pevka obsojena na šestmesečno pogojno zaporno kazen zaradi davčne utaje, dobila je tudi več kot 250.000 evrov globe. Iz zdravstvenih razlogov so ji dovolili, da se je zaslišanju pridružila s pomočjo video povezave s svojega doma. Leta 2012 je namreč utrpela blažjo kap. Zaradi tega je tudi zmanjšala število nastopov, eden zadnjih je bil nastop avgusta 2014 na festivalu Cambrils s hčerjo Montserrat Marti.

"Umrla je velika ambasadorka naše države"
Španski premier Pedro Sanchez je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Umrla je velika ambasadorka naše države, mednarodno uveljavljena sopranistka. Njena glas in ljubeznivost bosta za vedno ostala z nami."

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
ZRC
# 06.10.2018 ob 10:42
Legendarna pevka. Počivajte v miru Gospa Caballe.
jbzt
# 06.10.2018 ob 10:45
Pesem Barcelona bo večna !
juventina10
# 06.10.2018 ob 10:53
ko slišiš ta duet zapeit to pesem, te zmrazi, gre ti na jok in skozi tebe gre stotine strel z vseh strani. oba mogočna in edinstvena interpreta. hudo močno je manjkal ta nastop na otvoritvi OI v Barceloni.
nitram01
# 06.10.2018 ob 10:44
RIP
Sedaj bo lahko s Fredijem zabavala vse, ki so se poslovili s tega planeta.
Heldarion
# 06.10.2018 ob 12:59
@srv

Če ne bi bilo komada Barcelona, večina od nas ne bi nikoli slišala za Monserrat Caballé.
oliva
# 06.10.2018 ob 10:45
Res La Superba.
Naj uživa 'zgoraj' v dobri družbi. :)
Hijena
# 06.10.2018 ob 11:28
Barcelona, nesmrtna himna OI.
Harmonist
# 06.10.2018 ob 11:38
V nasprotju s komercialnimi zvezdniki čutim pri njej in npr. Pavarottiju resnično izgubo, ker sta se s svojo umetnostjo znala dotakniti globin
oliva
# 06.10.2018 ob 11:00
@juventina, res je.
Ko sem samo odprla novico in si samo predstavljala ta komad (pomislila nanj/v glavi si ga predvajala), so mi že šli mravljinci...
NoriGoban
# 06.10.2018 ob 13:15
"Brez kakšne žlehtnobe ali pokvarjenosti, ampak za svojo kilažo je še dolgo živela. "

Ne ne. Ona je tudi sicer kar dolgo zivela. Vec kot povprecna zenska. To je samo dokaz, da kile niso problem same po sebi ampak je problem nezdrav zivljenski slog. Ta pa pogosto sovpada z debelostjo, ne pa vedno. Ta gospa verjetno ni kadila in se opijala, pa tudi migala je najbrz kar nekaj. Ne sicer dovolj da bi se ji poznalo na postavi. Dovolj pa da je ohranila svoje telo dovolj zdravo kljub debelosti. Po drugi strani je pa ravno omenjeni Freddy bil suhec z nezdravim zivljenskim slogom in evotiga na. Odsel je veliko prej na drugi svet.
torcida_ce
# 07.10.2018 ob 13:08
@elektropunk: ni bilo nobenega posebnega preskoka v miselnosti. Oba sta bila profesionalca vrhunskih vokalnih sposobnosti in vodilna v svojem genreu. Mercury se je "spogledoval" z opero ze prej. Otvoritvena fraza It s a hard life je iz Pagliacciov.
Pa ze prej so bili cross over pevci. Recimo Mario Lanza. Je pa res da so nekoc vrhunski pop pevci imeli vokalno izobrazbo in sposobnosti tistih opernih, danas pa na odrih gledamo mediokritete, ki vcasih se z revijskim orkestrom ne bi smeli peti
Bivši uporabnik
# 07.10.2018 ob 01:00
Superba para siempre.!
VanDame
# 06.10.2018 ob 15:07
Lahko smo srečni, da živimo v časih v katerih je mogoče glasbo in sliko posneti, da lahko tudi po smrti takšnih legend, kot sta Freddie in Montserrat, uživamo v njihovih mojstrovinah. V posmrtno življenje pač ne verjamem, zato sem hvaležen za tehnologijo, ki nam to omogoča. Pa še naši otroci bodo lahko slišali kaj je to kvalitetna glasba.
Bivši uporabnik
# 06.10.2018 ob 13:57
Izjemna pevka. Med poslušanjem Barcelone mi gredo še po toliko letih kocine pokonci.
torcida_ce
# 06.10.2018 ob 14:13
Velika umetnica in ena poslednih resničnih div.
Obenem pa prijeten in duhovit človek. Nekaj o tem lahko preberete v knjigi Juana Vasleta: Pevci so tudi ljudje.
Pela je že v letih, ko njen glas več ni bil najboljši, ampak je bila dovolj realna da pela v glavnem zarzuelle ipd. Za razliku od npr. Edite Gruberove, ki se še pri 72 sili na oder.
Še ena velika diva Elena Obraztsova je pripovedovala: na koncertu je publika od nje (Montserrat Caballe), da poje Normo. Ona pa jim je odgovorila: ja. To bi si tudi jaz želela (da bi še lahko namreč)
torcida_ce
# 07.10.2018 ob 00:24
@heldarion: Ko si mrtev ti to ne opaziš, opazi samo tvoja okolica. Isto je ko si neumen.
Največji shit happens pa je bil, ko si se ti rodil
elektrupunk
# 06.10.2018 ob 16:40
Duet s Freddijem je bil enostavno preskok v miselnosti..pa nista posnela samo Barcelone ampak celo plato! .križanje opere/klasike s sodobno glasbo je postalo popularno več kot desetletje pozneje...bila je pa bojda ena prvih, ki ji je Freddie namignil, da umira.. Nekaj naj bi bil pogovor o otvoritvi OI pa ji je Freddie rekel .."Veš kaj, imam občutek da takrat ne bom mogel več peti".. ne me držat za besedo, ampak bilo pa je nekaj v tem kontekstu.. Moral bi mal pobrskat po YT v katerem intervjuju je to povedala...bojda sta se tud zasebno zelo ujela..
Montserrat...hvala za vse, pozdrav Freddija..zih bosta flašo šampanjca odprla ;)
ap72
# 06.10.2018 ob 14:59
Mednarodno operno slavo pa je dosegla leto kasneje, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.

morala je res navdušiti in človek bi si želel to doživeti v živo, žal prepozno

po televiziji to ni to, je pa res da celo v barceloni fredi komaj parira, izvrstna izvedba, mnogo div se ne bi spustila v to branžo, ona pa je to posnela, točno se vidi zaradi izvedbe, saj potem skoraj nista nikjer nastopila .. komad pa je bil velika uspešnica in jo je naredilo znano tudi v krogih ki nimajo pojma o opernih pevcih
Aeda
# 06.10.2018 ob 13:09
Verjetno njen zadnji nastop v Dunajski državni operi (2007) - Donizetti: Hči polka (v glavnih vlogah: Natalie Dessay, Juan Diego Flores).
https://www.youtube.com/watch?v=5Kk5KMKd
Psk
dren111
# 06.10.2018 ob 14:50
la superba - velicastna?

a to je kaj po spansko, katalonsko?

ker sicer bi rekel, da to pomeni bolj 'ponosna'. saj upraviceno!

rip
fafner
# 06.10.2018 ob 13:00
Heldarion, ravno to je žalostno!
fafner
# 06.10.2018 ob 12:47
Zapuščina, ki jo je Motserrat dala človeštvu, svetu opere in umetnosti je neizmerna. Kakšna vdanost glabi, tehniki in umetnosti. Kakšna muzikalnost!! Vsi pa samo ta šrot od Barcelone omenjate. Žalostno.

Naj ti bo lahna zemljica.
Heldarion
# 06.10.2018 ob 21:16
@fafner

Ne, ni žalostno. Eni pač ne poslušamo opere (kaj dosti), shit happens.
rangerno1
# 06.10.2018 ob 12:42
Brez kakšne žlehtnobe ali pokvarjenosti, ampak za svojo kilažo je še dolgo živela. Žal je debelost razlog številnim težavam. Je pa ženska legenda, sem imel še to čast, da sem v časih, ko so bile OI v Barceloni stvar spremljal in poznam ta komad že od takrat. Zanimivo, Freddy absolutno velja za enega največjih vokalistov v zgodovini, kot gostja je sodelovala še Montserrat. Potem pa pomisliš na vso retardiranost današnje popularne glasbe, od raznih tekmovanj, himn za Svetovna prvenstva in Olimpijske igre, da ne naštevam dalje.

Naj počiva v miru.l Je pa smešno, kako ste nekateri še v srednjem veku s temi nebesi...
rangerno1
# 06.10.2018 ob 13:31
@NoriGoban, se sprašujem, ali si njen sorodnik, verjetno pa kar njen osebni zdravnik, glede na to, kako si seznanjen z njenim življenskih slogom, gibanjem in prehrano. Si še eden od tistih, ki nekaj nakladajo, samo da se jim zdi, da so pametni.

Glede Freddyja, tabi dejansko ni nič jasno, zakaj je umrl? facepalm :)))))
Kazalo