You Don't Own Me je vedno cenila kot svojo ključno skladbo. Foto: YouTube
You Don't Own Me je vedno cenila kot svojo ključno skladbo. Foto: YouTube
Lesley Gore
Lesley Gore se je rodila leta 1946 v Brooklynu in odraščala v New Jerseyju. Preizkusila se je tudi na Broadwayu in nekaj časa igrala celo v kultni TV-seriji Batman. Foto: Wikipedia

Sama je v svojem opusu najbolj cenila uspešnico in feministično himno You Don't Own Me, med drugim je prepevala tudi za oskarja nominirano skladbo Out Here On My Own, ki je v osemdesetih letih pospremila zgodbo filma Slava (Fame). "Bila je čudovita oseba, ljubeča, radodarna, velika feministka, čudovita ženska in človekoljub," je po poročanju BBC-ja o Lesley Gore dejala njena dolgoletna partnerica Lois Sasson.
Lesley Gore je še v najstniških letih odkril Quincy Jones in kmalu je podpisala podobo z založbo Mercury. Od tam je šlo le še navzgor in sledile so uspešnice, kot so Judy's Turn to Cry, She's A Fool, Sunshine, Lollipops and Rainbows, That's the Way Boys Are in Maybe I Know.
Po žalostni vesti se je pevki, ki je vrsto pesmi tudi napisala, na družbenih omrežjih poklonil pevec Neil Sedaka, ki se še danes spominja njene zabave ob šestnajstem rojstnem dnevu. "Posnela je nekaj mojih pesmi (Magic Colors and Summer Symphony) in bila tudi sama odlična avtorica. Veseli me, da sem jo imel priložnost spoznati," je zapisal. Njenega izjemnega talenta se je spomnil Mark Ronson, za njeno glasno in neutrudno navzočnost v boju za pravice žensk se ji je zahvalila igralka in komičarka Amy Poehler.
30 let premora in vrnitev
Po kar tridesetletnem premoru se je Lesley Gore leta 2005 na glasbeno prizorišče vrnila z albumom Ever Since. V nekem intervjuju je tedaj dejala, da je bila v nasprotju s Hollywoodom glasbena industrija vedno v rokah moških. "Od nekdaj je v njej vladala patriarhija, ki žensk ni ravno poniževala, gotovo pa jih je potiskala na nižjo raven," je dejala. Vseeno je izrazila hvaležnost Quincyju Jonesu, ki ga je opisala kot izjemnega mentorja, zelo občutljivega in čudovitega človeka.
Pevka, ki je nekoč dejala, da svoje istospolne usmerjenosti nikoli ni skrivala, ampak je pa tudi ni posebej razkazovala, saj so bili to do homoseksualcev nestrpni časi, je o svoji spolni usmerjenosti uradno spregovorila, ko je za PBS vodila serijo In The Life, v kateri se je posvečala gejevski in lezbični tematiki.
Od pevke, ki je pred smrtjo z dramatikom Markom Hamptonom pripravljala gledališko priredbo svoje življenjske zgodbe, se bodo poslovili v četrtek v New Yorku.