Zmagovalca Etnokostela 2007 sta mlada pevca Tina Kocjan in Gašper Mihelič. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič
Zmagovalca Etnokostela 2007 sta mlada pevca Tina Kocjan in Gašper Mihelič. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič

Na festivalu je nastopilo 13 izvajalcev, vse pa je spremljal Tamburaški orkester iz Subotice. Nastopajoči so se potegovali za bogate nagrade. Predstavili so se Tamburaška skupina Vodomec, Urška Tomc, Jože Žvokelj, Tina Kocjan in Gašper Mihelič, Aincvaj bend, Prifarski muzikanti, Dežur, Miloš Simič, Stari bas, Tamburaška skupina Dupljak, Terrafolk, Majda Kočar in skupini V eter ter Tantadruj.

Strokovna komisija je nagrado za najboljše besedilo podelila izkušeni Faniki Požek, ki je za skupino Dežur napisala pesem Je bilo pa prošlo. Etnokostel spada med redke festivale, na katerem nagradijo tudi skladbo po izboru izvajalcev. Letos je to, po mnenju mnogih prestižno nagrado prejel Miloš Simič, ki je zapel lastno skladbo z naslovom Cigo. Nagrado za najboljšo pesem po izboru občinstva je prejela domača skupina Dupljak, ki se je predstavila s skladbo Romana Zupančiča Na Tička.
Na koncu so razglasili še najboljšo skladbo festivala, ki sta jo izbrali strokovna komisija festivala in žirija kočevskega Radia Univox. Zmagovalno pesem Spomini na julijski večer, ki jo je napisal Jernej Mihelič, sta v duetu zapela mlada in obetavna pevca Tina Kocjan in Gašper Mihelič, drugo mesto je pripadlo skupini Dežur (Je bilo pa prošlo), tretje pa zasedbi Terrafolk (Kovačeva kobila ni več bosa).

Prireditev, ki si jo bodo lahko konec avgusta ogledali tudi gledalci, je v celoti posnela TV Slovenija. Organizatorji pri Občini Kostel so prireditev, ki je bila izjemno dobro obiskana, ocenili kot uspešno, za prihodnje leto pa napovedujejo še večji spektakel.
Rudi Vlašič






Nagrado za najboljšo skladbo po izboru izvajalcev je prejel Miloš Simič. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič
Občinstvu je bila najbolj všeč skladba Na Tička, ki jo je zapela domača skupina Dupljak. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič
Dežur so pristali na drugem mestu ... Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič
... Terrafolk pa so z zelo samosvojo skladbo osvojili tretje mesto. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič
Mystica in Bojan Cvetrežnik iz skupine Terrafolk sta s subotiškimi tamburaši po končani prireditvi oddelala še pravi 'jam session' koncert. Foto: RTV SLO/Rudi Vlašič