Solistka bo violinistka Baiba Skride na Stradivarijevi violini, ki ji jo je posodil Gidon Kremer. Foto: Cankarjev dom
Solistka bo violinistka Baiba Skride na Stradivarijevi violini, ki ji jo je posodil Gidon Kremer. Foto: Cankarjev dom
Kot dvanajsti glavni dirigent orkestra Nelsons v letošnji sezoni končuje birminghamsko obdobje, imenovan pa je že za glavnega dirigenta Bostonskega simfoničnega orkestra.
Kot dvanajsti glavni dirigent orkestra Nelsons v letošnji sezoni končuje birminghamsko obdobje, imenovan pa je že za glavnega dirigenta Bostonskega simfoničnega orkestra. Foto: EPA

V Ljubljani se bosta orkester in glasbeni vodja Nelsons ustavila v sklopu svoje turneje po 13 evropskih mestih.

Dvořák, Bruckner in Mozart
Med gostovanjem v Stuttgartu, Münchnu, Dortmundu, Zagrebu, Luganu, Madridu, Oviedu, Parizu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburgu in na Dunaju orkester in maestro poustvarjata Simfonijo št. 7 Antonina Dvoržaka in Simfonijo št. 7 Antona Brucknerja, na ljubljanskem koncertu pa bo mogoče poleg Brucknerjevega dela prisluhniti še Koncertu za violino in orkester št. 4 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Solistka bo violinistka Baiba Skride na Stradivarijevi violini, ki ji jo je posodil Gidon Kremer.

Nadaljujejo izročilo Simona Rattla
Simfonični orkester iz Birminghama je bil ustanovljen leta 1920. Na prvem koncertu je zazvenela simfonija Edward Elgarja pod njegovim vodstvom. V dolgoletni zgodovini je orkester doživel preporod z glavnim dirigentom Simonom Rattlom. V času njegovega vodenja je postal mednarodno prepoznaven po izjemnih interpretacijah del pozne romantike in 20. stoletja ter skrbno izbranih snemalnih projektih.

Karizmatični dirigent je s svojim vplivom poskrbel za orkestrov novi dom, koncertno dvorano, ki je še danes ponos mesta Birmingham. Pod Rattlovo taktirko je orkester gostoval tudi v Ljubljani. Rattla je nasledil finski dirigent Sakari Oramo, leta 2008 pa je položaj glavnega dirigenta prevzel Nelsons.

Pot ga vodi v Boston
Latvijski dirigent za svojega osrednjega mentorja priznava Marissa Jansonsa, pri katerem se je izpopolnjeval od leta 2002. Že 2003 je postal najmlajši direktor znamenite Narodne opere v Rigi. Leta 2009 je prvič nastopil v Metropolitanski operi v New Yorku, leta 2010 pa je vodil slovesnost ob odprtju festivala v Bayreuthu. Kot dvanajsti glavni dirigent orkestra Nelsons v letošnji sezoni končuje birminghamsko obdobje, imenovan pa je že za glavnega dirigenta Bostonskega simfoničnega orkestra.

Kraljičina zmagovalka
Med zadnje največje uspehe mlada latvijska violinistka Baiba Skride uvršča Bergov koncert z Berlinskimi filharmoniki pod vodstvom rojaka Nelsonsa. Pod njegovo taktirko in s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama je posnela violinski koncert Čajkovskega in prav z njegovo poustvaritvijo zmagala na prestižnem tekmovanju kraljice Elizabete v Bruslju.