Anton Nanut in Orchestra di Padova e del Veneto. Foto: Toni Dugorepec
Anton Nanut in Orchestra di Padova e del Veneto. Foto: Toni Dugorepec
Marij Kogoj
Marij Kogoj (1892-1956) je ena izmed najzanimivejših skladateljskih osebnosti v zgodovini slovenske glasbe.

Kogojevi dnevi bodo letos tudi v znamenju poezije Cirila Zlobca, v galeriji Rika Debenjaka pa bodo odprli razstavo akademskega slikarja Andreja Jemca.

Bogat koncertni program obiskovalcem zagotavlja vrhunec prav vsak festivalski večer, organizatorji pa so glasbeni program razširili še z dodatnimi kulturnimi dogodki. Letošnji festival prinaša nekaj slovenskih glasbenih novosti, ki jih bodo v svoj program uvrščali tudi tuji glasbeni sestavi. Festival ima ob zahodni slovenski meji poseben pomen, saj po eni strani združuje, po drugi pa ohranja slovensko kulturo.

Glasba, poezija, slikarstvo
Na Kontradi bosta ta edini festival sodobne glasbe pri nas odprla predsednik organizacijskega odbora Ciril Zlobec in slavnostna govornica, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Odprtju likovne razstave Andreja Jemca bo sledil otvoritveni koncert Orkestra Padove in Benečije pod taktirko Nade Matoševič Oreškovič.

Letošnje Kogojeve dneve bo oblikovalo devet koncertov. Že od vsega začetka festival prireja kanalsko Prosvetno društvo Soča. Umetniško vodstvo organizatorji vseskozi zaupajo svojemu rojaku, dirigentu Antonu Nanutu, hkrati pa skrbijo, da se duh vsebinskega creda ne spreminja – torej ponuditi priložnost mladim glasbenim ustvarjalcem in poustvarjalcem.

Spomin na skladatelja Gabrijelčiča in Maurija
Na nocojšnjem koncertu ob odprtju se bodo spomnili pokojnega skladatelja Marijana Gabrijelčiča, ki je bil kot domačin eden izmed pobudnikov in prvih organizatorjev festivala. Naslednji večer prinaša poezijo Cirila Zlobca v interpretaciji igralca Radoša Bolčine ob spremljavi harfistke Mojce Zlobko Vajgl.

11. septembra bo koncert Slovenskega okteta, 18. septembra bo koncert, posvečen lani umrlemu skladatelju in častnemu občanu kanalske občine Štefanu Mauriju, 23. septembra bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici zazvenel koncert Komornega orkestra Slovenske filharmonije z mezzosopranistko Barbaro Jernejčič in violinistko Veroniko Brecelj.

Konec septembra pripravljajo v dvorani kanalske osnovne šole koncert za mlade, na katerem bodo nastopili izbrani učenci Glasbene matice iz Trsta. 6. oktobra bodo v dvorani novogoriške glasbene šole obiskovalci lahko prisluhnili koncertu mednarodno uveljavljenega harmonikarja Igorja Zobina. V soboto, 10. oktobra, se obeta drugi vrh letošnjih Kogojevih dnevov, ko bo v novogoriškem Kulturnem domu nastopil Simfonični orkester Slovenske filharmonije pod dirigentsko taktirko Antona Nanuta.

Do konca oktobra sledita še dva koncerta - prvi 11. oktobra v Bardu v Beneški Sloveniji, kjer se bo poslušalcem predstavil Komorni godalni orkester Akademije za glasbo. Zaključni koncert letošnjega festivala bo prav tako na italijanski strani; v katedrali svetega Justa v Trstu bo koncertiral Trio Seraphim.

Zapleti s financiranjem
Vsako leto se organizatorji uveljavljenega mednarodnega festivala srečujejo s težavami zaradi pomanjkanja denarja. Vedno znova se zapleta tudi pri vprašanju, kolikšno pomoč bo pri izvedbi festivala nudila država. Podpredsednik sveta Kogojevih dni Peter Blažej opozarja: "Festival je v hudi finančni stiski, pomoč države je iz leta v leto nižja. V sedmih letih se je proračun zmanjšal s 24 na 12 tisoč evrov." Toda organizatorji festivala zagotavljajo, da bodo Kogojevi dnevi "»stali in obstali". Pripravljajo se že na 37. izvedba glasbenega festivala, ki se bo razširil v trikotnik Slovenija, Italija, Avstrija.

Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi
Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi