Utrinek Naše pesmi iz prejšnjih let. Foto: Janez Eržen
Utrinek Naše pesmi iz prejšnjih let. Foto: Janez Eržen

Na bienalnem tekmovanju bo nastopilo več kot 600 pevcev in pevk, združenih v tri male pevske skupine, štiri ženske zbore in 13 mešanih zborov. Njihovo petje bo ocenjevala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Marko Vatovec, Javier Busto, Helena Fojkar Zupančič, Danica Pirečnik in Tone Bianca Sparre Dahl.

Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni nezanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo poznejšo mednarodno uveljavitev, so v vabilu na tekmovanje zapisali v Javnem skladu RS-a za kulturne dejavnosti, ki organizira tekmovanje.

Prva (netekmovalna) Naša pesem 1962
Prvič so z imenom Naša pesem imenovali Srečanje jugoslovanskih pevskih zborov, ki je v Mariboru potekalo junija 1962. Srečanje je bilo netekmovalne narave, poslušalci pa so lahko prisluhnili enajstim zborom iz vseh držav nekdanje Jugoslavije. Prvo tekmovalno srečanje Naša pesem je bilo osem let pozneje, ko se je na mariborskem odru pomerilo 18 zborov, med njimi dva ženska, devet moških in sedem mešanih.

Mednarodna udeležba za dvig kakovosti
Novo prelomnico je tekmovanje doživelo leta 1992, ko je odprlo vrata tujini. Tekmovanje so nadgradili z mednarodnim zborovskim tekmovanjem Maribor, ki se vsako leto izmenjuje z Našo pesmijo. Pomembno spremembo je pomenila tudi uvedba mednarodne žirije, ki jo sestavljajo trije slovenski in dva tuja žiranta. Kot pravijo v JSKD-ju, so s tem vzpostavili stroge mednarodna merila ocenjevanja, kar med drugim pomeni, da lahko slovenski zbori že doma dobijo informacijo, kako dobri so in kam se uvrščajo v mednarodnem merilu.

Zmagovalci 23. Naše pesmi
Na 23. Naši pesmi pred dvema letoma je slavil Komorni mešani zbor Megaron iz Ljubljane, ki ga vodi dirigent
Damijan Močnik. Drugo mesto je zasedel Zbor sv. Nikolaja, Litija (dirigentka Helena Fojkar Zupančič) in tretje mesto Mešani pevski zbor Obala, Koper (dirigent Sebastjan Vrhovnik).