Organizator koncerta je ustanova Imago Sloveniae, v sodelovanju z Glasbeno matico. Foto: Matija Vidic
Organizator koncerta je ustanova Imago Sloveniae, v sodelovanju z Glasbeno matico. Foto: Matija Vidic
Vsem delom, uvrščenim na program, je skupen premislek o vojnih dogodkih. Foto: Aleš Rosa

Nastopili bodo solisti orkestra Slovenske filharmonije, člani Vokalne akademije Ljubljana in moški komorni zbor Coro filarmonico Trentino. Dirigentska taktirka bo v rokah umetniškega vodje projekta Stojana Kureta. Solisti bodo sopranistka Martina Burger, tenorist Martin Sušnik in baritonist Darko Vidic.

Na koncertu bo mogoče slišati dela Berlinski rekviem Kurta Weilla, Missa pro pace Ambroža Čopija in Poljska maša Bohuslava Martinuja. Vsem je skupen premislek o vojnih dogodkih, zgodovinskih spremembah in vrednosti spomina, ki je vezan tako na prvo kot drugo svetovno vojno, so sporočili iz SSG-ja Trst.

Berlinski rekviem izpostavlja misli in čutenja sodobnega človeka o smrti ter minevanju. Čopi je stalnim mašnim delom dodal še pismi vojaka Alojza Praprotnika s soške fronte. Poljska maša pa je sestavljena iz liturgičnih mašnih spevov, psalmov in izbora besedil češkega pesnika Jiržija Muche. Nastala je z željo po miru med narodi kot odziv na pravkar začeto vojno.

Soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je Kuret. Njena mednarodna dejavnost se kaže v raznolikih glasbenih projektih, ki segajo od baroka do sodobnosti. Z njimi so med drugim sodelovali znani solisti, zbor pa je nastopil tudi na prestižnih festivalskih odrih. So prvi moški zbor, ki je osvojil veliko zborovsko nagrado Evrope leta 2010.

Zbor Coro filarmonico Trentino sestavljajo izbrani zborovski pevci, ki jih vodi Sandro Filippi. Zbor je bil ustanovljen z željo, da pevcem omogočiti projektno koncertiranje, nastopanje na pomembnejših dogodkih in odkrivanje neznane ali bolj redko izvedene zborovske literature.