Projekt Evroradijski rojstni dan umetnosti so na valovih programa ARS tudi letos posredovali v celoti. Slovenski prispevek so iz Studia 26 Radia Slovenija prenašali v živo med 21.10 in 21.30. Foto: MMC RTV SLO
Projekt Evroradijski rojstni dan umetnosti so na valovih programa ARS tudi letos posredovali v celoti. Slovenski prispevek so iz Studia 26 Radia Slovenija prenašali v živo med 21.10 in 21.30. Foto: MMC RTV SLO
Robert Filliou je umetnost razumel kot dejanje neposrednega poseganja v svet. "Medtem, ko ustvarjaš, je umetnost, ko si gotov, je ne-umetnost, ko razstaviš, pa anti-umetnost."

Rojstni dan umetnosti? Ideja za zabavo je v resnici poklon umetniku fluxusa, Robertu Filliouju, ki je 17. januarja 1963 oznanil, da se je umetnost rodila pred natanko milijonom let, ko je nekomu suha gobica padla v vedro vode. Desetletje pozneje je v Novi galeriji v Aachnu praznoval milijondeseti rojstni dan umetnosti.

17. januar je tako že vrsto let "datum posebnega pomena" za tiste umetnike, ki sledijo na prvi pogled nekoliko nenavadni Fillioujevi zamisli.

Neformalna in skupna umetnina
Filliou je sicer umrl leta 1987, a že nekaj let pozneje pa je majhna skupina umetnikov začela slediti njegovi nenavadni gesti. Po pošti, telefaksu, televiziji in drugih takrat razpoložljivih omrežjih so začeli širiti idejo o vsakoletnem praznovanju v čast umetnosti in udejanjati njegovo zamisel mreže “večnega praznika”. Pri tem je bilo posebej zanimivo in pomembno, da je šlo za skupinsko in hkrati neformalno umetniško delo. Fillioujevo zamisel je v zadnjem času prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica; Evroradio namreč z dvema satelitskima kanaloma – Haydn in Liszt – ponuja odlično sodobno infrastrukturo za realizacijo mrežnega umetniškega dogodka.

Pri realizaciji letošnjega dogodka bo sodelovalo 22 radijskih postaj z različnimi radiofonskimi "darili" umetnosti za njen milijon in enainpetdeseti rojstni dan. Evroradio jih bo posredoval po obeh kanalih hkrati, končno zvočno sliko pa bodo v živo oblikovali v studiu programa ARS, dogajanje boste v neposrednem prenosu lahko spremljali tudi na MMC-ju.

Zvočna igra treh slovenskih skladateljev
Radio Slovenija bo tokrat sodeloval z radiofonskim delom Ludus sonoris 1954. Improvizirana stvaritev bo potekala neposredno iz studia 26 Radia Slovenija in bo nekakšen uvod v leto mnogih jubilejev sodobnih slovenskih skladateljev. V njej se namreč soočajo trije uveljavljeni slovenski skladatelji, šestdesetletniki – Uroš Rojko, Aldo Kumar in Bor Turel – in sicer v vlogi improvizatorjev na pol-klarinetu, harmoniki in prepariranem klavirju. Njihovo zvočno tkanje nastaja kot aleatorični odsev predelane igre Človek ne jezi se, ukrojene po številskem ključu 1954-2014. V njem zaživi dialog med spomini na pretekle stvaritve, mentalnimi samorefleksijami in trenutno glasbeno intuicijo treh protagonistov.

Projekt Evroradijski rojstni dan umetnosti bodo na valovih programa ARS tudi letos posredovali v celoti. Slovenski prispevek so iz Studia 26 Radia Slovenija prenašali v živo med 21.10 in 21.30.