Lydia Lunch je leta 2013 nastopila v Gala hali, pred tem pa na festivalu Sajeta in v Kinu Šiška s projektom Big Sexy Noise. Foto: Discogs
Lydia Lunch je leta 2013 nastopila v Gala hali, pred tem pa na festivalu Sajeta in v Kinu Šiška s projektom Big Sexy Noise. Foto: Discogs
Lydia Lunch retrospektiva
Kolaž z retrospektive del Lydie Lunch, ki je bila na ogled pred petimi leti v Španiji. Foto: EPA

Luncheva (1959) velja za mnogostransko umetnico, ki je dejavna kot glasbenica, pevka, pesnica, igralka in mojstrica govorjene besede, ki je na sceno stopila s Teenage Jesus And The Jerks. Drži se je sloves nesporne podtalne dive, brez katere newyorška scena ne bi bila, kar je.

Številna sodelovanja
Od zadnjega koncerta v Ljubljani je realizirala mnogo projektov, med njimi tudi javno branje poglavij dela Williama S. Burroughsa ob lanski 100. obletnici njegovega rojstva, s Quintano Ano Wikswo je izvajala performans, ob koncertih z Retrovirus in Big Sexy Noise se je spečala s kitaristoma Jamesom Johnstonom iz Gallon Drunk in gonilno silo razpadlih Sonic Youth Thurstonom Moorom in bobnarjem Weaselom Walterjem v okviru projekta The Breaking Open The Head.

V preteklem letu je z angleškim kitaristom Cypressom Grovom izdala bluesovski album A Fistful of Desert Blues, ki se je razvil iz njunega sodelovanja v projektu The Jeffrey Lee Pierce Session. Preostale skladbe pa so izšle na skupnem albumu s Spiritual Front, naslovljenem Twin Horses. Lanska jesen pa jo je najprej odnesla v studio z Retrovirusom, nato pa so še v živo posneli drugo ploščo Urge To Kill.

Tudi na drevišnjem koncertu bodo ob njej bobnar Bob Bert (Sonic Youth, Pussy Gallore z Jonom Spencerjem, Chrome Cranks), kitarist Weasel Walter iz The Flying Luttenbachers in basist Tim Dahl, ki je medtem z zasedbo Child Abuse tudi že nastopil na odru Gala hale.

Oživljanje zgodnjega materiala
S projektom Retrovirus Lydia Lunch oživlja snov skladb iz preteklosti. Glasna četvorka se je nazadnje lotila skladb Tied and Twist s samostojnega prvenca Queen of Siam iz leta 1980, Snakepit Breakdown in Lock Your Door z albuma 13.13. iz leta 1981, Some Boys s plošče In Limbo iz leta 1984, Fields of Fire in Three Kings s plošče Honeymoon In Red iz leta 1987, Still Burning, ki jo je s kultnim Rowlandom S. Howardom objavila na albumu njunega skupnega projekta Shotgun Wedding leta 1991, ter predelavo razrvane Frankie Teardrop newyorškega dvojca Suicide.

Pred Lydio Lunch in Retrovirusom bo na oder stopila še kitajska indie rock zasedba Carsick Cars. Zhang Shouwang na kitari in vokalu, He Fan na basu in stranskem vokalu ter bobnar Sun Heting so v desetih letih obstoja objavili tri albume.

Spodaj si lahko ogledate utrinek s koncerta v Ljubljani leta 2013.