Glasba
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 8 glasov Ocenite to novico!
Kot avtor filmske glasbe si je Sakamoto doslej v karieri prislužil oskarja, bafto, grammyja in dva zlata globusa.
Kot avtor filmske glasbe si je Sakamoto doslej v karieri prislužil oskarja, bafto, grammyja in dva zlata globusa. Foto: Reuters
Album async bo prvi po ploščku Out of Noise (2009)  - in prvi, odkar je glasbenik lani okreval po raku na grlu.
Album async bo prvi po ploščku Out of Noise (2009) - in prvi, odkar je glasbenik lani okreval po raku na grlu. Foto: Skladateljeva spletna stran

Dodaj v

Veliki Rjuiči Sakamoto zložil glasbo za neobstoječ film

"Za film Andreja Tarkovskega, ki ne obstaja"
6. april 2017 ob 09:22
London - MMC RTV SLO, STA

Japonski skladatelj elektronske glasbe Rjuiči Sakamoto je po osmih letih od zadnje studijske izdaje napovedal nov album. Navdih zanj je našel v delih priznanega ruskega filmskega mojstra Andreja Tarkovskega.

Izid albuma async, ki je po glasbenikovih besedah "album glasbe za namišljeni film Tarkovskega", je napovedan za 28. april.

Mojster filmske glasbe je skladbe za album komponiral na sintetizatorju, navdih pa je našel v prizorih iz filmov Tarkovskega, kot so Stalker, Andrej Rubljov, Solaris inZrcalo. Z albumom se je Sakamoto poklonil tudi režiserjevemu očetu, pesniku Arseniju Tarkovskemu. Njegove verze v eni od skladb recitira frontman britanske skupine Japan David Sylvian.

Album vključuje tudi zvoke iz narave, ki jih je Sakamoto posnel med ruševinami in na vrtovih. Slišati je dež, veter, hojo po suhi travi ter zvoke japonskega tradicionalnega tristrunskega brenkala šamisena. Za potrebe albuma se je celo podal v muzej, kjer je igral na zvočne kipe oblikovalca pohištva Harryja Bertoie.

O albumu je glasbenik povedal: "Bilo je kot osvajati goro po brezpotju, brez zemljevida. Takoj, ko sem osvojil greben, se je pojavil nov in zdelo se je kot, da na obzorju nikoli ne bo vrha."

65-letni Sakamoto je že poprej ustvarjal filmsko glasbo, med drugim za filma Zadnji kitajski cesar v režiji Bernarda Bertoluccija in Srečen božič, gospod Lawrence, ki ga podpisuje Nagisa Ošima, nazadnje pa tudi za preživetveno epopejo Povratnik režiserja Alejandra Gonzáleza Iñárrituja.

Boter synthpopa
Sicer slovi po tem, da je v 80. letih prejšnjega stoletja s spojem elektronskih glasbil ter japonskih in zahodnjaških klasičnih glasbenih oblik in ritmov ustvaril temelje za t. i. synthpop, ki sta mu nato sledila house in hiphop.

Leta 2014 so mu diagnosticirali raka, lani pa ga je izjemno pretresla smrt prijatelja Davida Bowieja, s katerim je zaigral v filmu Srečen božič, gospod Lawrence. (29. marca je na koncertu v Tokiu igral, "da bi zacelil prijateljevo dušo"). Lani je med obiskom Pariza povedal, da si želi pred smrtjo samo ene stvari: "Posneti popoln album."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo