Glasba
(5)
festival (DA)(NE)S.
Festival Danes se osredotoča na lokalno-globalni umetniški pristop, ki je na presečišču fizičnega, akustičnega in ekstremno elektronskega. Foto: Kibla
       To je dokaz, da ni treba imeti formalnih, fiksiranih sistemov. Glasba je mnogo več kot le sestavljanje kock.       
 Cameron Bobro o dobrem odzivu obiskovalcev
Kibla, Festival Danes
Po besedah Dejana Pestotnika iz Kible je mikrotonalna glasba v slovenskem prostoru zelo redko prisotna, zato so umetniki na njihovem festivalu večinoma iz tujine. Foto: Boštjan Lah

Dodaj v

Vesoljska glasba, ki pelje v drugi svet

Festival, ki presega konvencionalne glasbene oblike
5. september 2011 ob 08:45,
zadnji poseg: 5. september 2011 ob 20:42
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V Mariboru se je začel festival, na katerem je mogoče prisluhniti glasbi, ki jo igrajo le še redki narodi. Prve tone mikrotonalne glasbe je odigrala Nore Louise Müller, ki je tudi odprla festival (DA)(NE)S.

Otvoritvenemu koncertu festivala mikrotonalne glasbe nemške glasbenice na posebni vrsti klarineta je bilo mogoče prisluhniti v mariborskem multimedijskem centru Kibla. Müllerjeva je leta 2007 začela igrati na Bohlen-Pierceov klarinet, ki uporablja drugačen harmonični sistem kot običajni klarinet. Glasbenica pa je le ena izmed petih takšnih klarinetistov na svetu.

Večji razpon glasbe in več možnosti izražanja čustev
Selektor Cameron Bobro, v Mariboru živeči ameriški glasbenik, pravi, da se program festivala osredotoča na umetniška raziskovanja nekonvencionalnih sodobnih glasbenikov, ki igrajo "vesoljsko glasbo, ki pelje v drugi svet". Mikrotonaliteta kot rdeča nit festivala je način igranja, kjer glasbeniki ne uporabljajo le za zahodni svet konvencionalnega 12-tonskega sistema, ampak igrajo vse tone, ki so mogoči. "Z večjim številom tonov dobimo večji razpon glasbe in več možnosti izražanja čustev," je povedal in dodal, da takšno glasbo uporabljajo le še redki narodi, na primer v Indiji in Turčiji.

Celoten program festivala najdete tukaj.

12. septembra bo nastopil Nemec Bernhard Mikuskovics, ki raziskuje etnična glasbila, 15. septembra pa bo Jens Mügge predstavil tehniko alikvotnega petja ob spremljavi različnih glasbenih instrumentov.

Zadnji koncert bo na vrsti 14. oktobra, ko bo nastopil slovensko-avstrijski duet Rdeča Raketa, v katerem nastopata Maja Osojnik in Matija Schellander. Glasbenika veljata za izvajalca elektronske glasbe daleč zunaj dosega strogih, konvencionalnih oblik.

Občinstvo glasbo presenetljivo dobro sprejelo
Po Bobrovih besedah je odziv občinstva na takšno glasbo presenetljivo dober, kar razume kot dokaz, da ni treba imeti formalnih, fiksiranih sistemov. "Glasba je mnogo več kot le sestavljanje kock." Nastopajoči prihajajo večinoma iz tujine, ker je ta glasbena zvrst v slovenskem prostoru slabo prisotna. Festival, ki ga organizirajo četrto leto, pa bo letos zaradi vremenskih razmer potekal v Kibli in ne na Glavnem trgu kot prejšnja leta.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Enigma1
# 05.09.2011 ob 11:42
Poznam dobro to sceno in začetnike kot so bili Tangerine Dream ali Amon Düül. Da ne govorim o mojem heroju Klaus Schulzeju. Ampak meni je pač današnji ambient dosti boljši, bolj smooth je vse nareto, zagotovo pa ni originalno kot nič več danes. To je stvar okusa. Ti uživaj v svoji stari glasbi, jaz in pa drugi pa bomo v svoji novejši (pa tudi kdaj starejši). Za razliko od vas ne žalimo drugih kot to počneš ti in si s tem dvigaš samozavest.
Mushroom
# 05.09.2011 ob 09:49
Enigma, tovrsten žanr se je začel že leta 50-60', takrat je bil to za njih eksperimentalen rock al psihadeličen rock, ali pa zgolj kaj ambietalnega, kar smo našli kasneje v znanstveno-fantastičnih klasikah. Da bi posegel po kvaliteta žanra ne potrebujem poslušati neko elektroniko iz leta 2010 in zlorabo žanra, da bi to slišal, kot rečeno to kar danes počnejo je posilstvo nečesa pristnega.

Si kar predstavljam bimbote na partyju, ko se nasevani približujejo planetu na Astro in nevem kakšno glasbo, smešna mi je ta scena in še bolj smešen ta folk, Enigma pitaj boga če niso sampli izvajalca na tvojem linku še kje pobrani, kot rečeno za scea ne cca 50 let stara in ne ravimo nek nov, enodnevni crap.
Mushroom
# 05.09.2011 ob 09:43
Verjamete ali ne, da bi bil zelo vesel kakšnega posnetka, zgolj vaše nakladanje me ne prepriča v to, da bi se znašel med obiskovalci, pa me zanima... torej članek brez glavne vsebine.
JohnMichxx
# 05.09.2011 ob 09:03
Občinstvo? :)
Enigma1
# 05.09.2011 ob 09:26
Kot da je to nekaj novega... obstaja ambient in psybient ki se dosti bolj približa vesolju in mu popularnost zelo raste: http://www.youtube.com/watch?v=GdIPrMPKO
8Q
Kazalo