Violinist Dimitrij Sitkovecki je že v ponedeljek v okviru 65. Ljubljana festivala nastopil v Križevniški cerkvi s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Foto: Ljubljana festival
Violinist Dimitrij Sitkovecki je že v ponedeljek v okviru 65. Ljubljana festivala nastopil v Križevniški cerkvi s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Foto: Ljubljana festival
Boris Bizjak
Flavtist Boris Bizjak po zmagi na mednarodnem tekmovanju za flavto v Pikardiji ter zmagah na državnih tekmovanjih flavtistov in komorne igre koncertira po vsem svetu. Foto: Ljubljana festival

Na koncertu violinista Dimitrija Sitkoveckega, ki slovi kot tudi sicer vsestransko glasbeno dejaven umetnik, s Komornim godalnim orkestrom SF-ja bo v solistični vlogi nastopil slovenski flavtist Boris Bizjak. Sicer pa je violinist že v ponedeljek v okviru Ljubljana festivala z istim orkestrom nastopil v Križevniški cerkvi z deli ruskega romantika Čajkovskega in madžarskih mojstrov prve polovice 20. stoletja Dohnayija in Bartoka.

Med barokom in klasicizmom
Drevi bodo prav tako na istem prizorišču izvedli šesto od desetih Hamburških simfonij Carla Philippa Emanuela Bacha, avtorja, razpetega med barokom in klasicizmom, ter njegov Koncert za flavto kot različico Koncerta za čembalo in godala s continuom. V priredbi Sitkoveckega pa bo zazvenel Šostakovičev Godalni kvartet št. 3, nastal leto po koncu druge svetovne vojne.

Štiri desetletja, zapisana glasbi
Dimitrij Sitkovecki že več kot štiri desetletja deluje kot umetnik in predavatelj, piše v programski knjižici festivala. Njegova kariera violinista je dokumentirana na številnih posnetkih bodisi velikih koncertnih del bodisi kompozicij komornega repertoarja.

Sitkovecki je tudi pedagog, dirigent in glasbeni vodja orkestrov, umetniški vodja festivalov pa tudi avtor več kot 50 priredb znanih mojstrov, kot so Bach, Haydn, Beethoven, Brahms, Bartok, Čajkovski, Šostakovič, Stravinski in Šnitke.

S flavto prek Pariza po vsem svetu
Flavtist Bizjak živi in deluje v Londonu, diplomiral pa je v Parizu, pred tremi leti je na Ljubljana festivalu nastopil na recitalu z britanskim pianistom Simonom Laneom. Po zmagi na mednarodnem tekmovanju za flavto v Pikardiji ter zmagah na državnih tekmovanjih flavtistov in komorne igre zdaj koncertira po vsem svetu.

Znano je, da Bizjak ne izvaja izključno klasične glasbe, tuja mu namreč nista niti flamenko in blues. Njegovi partnerji v teh projektih so znani glasbeniki in skupine flamenka pa tudi plesalci.

Drevišnji koncert Dimitrija Sitkoveckega in Komornega godalnega orkestra SF-ja z Borisom Bizjakom kot solistom se začne ob 20. uri.