Zasedbo Robyja Lakatosa sestavljajo Laszlo Boni na violini, Jeno Lisztes na cimbalah, Laszlo Balogh na kitari, Laszlo
Zasedbo Robyja Lakatosa sestavljajo Laszlo Boni na violini, Jeno Lisztes na cimbalah, Laszlo Balogh na kitari, Laszlo "Csorosz" Lisztes na kontrabasu in Kalman Cseki ml. na klavirju. Foto: Ljubljana festival
Roby Lakatos
Roby Lakatos (1965) moč za interpretacijo črpa iz svoje improvizacije in skladanja. Njegova mešanica t. i. klasične glasbe in čarobne madžarsko-romske življenjske sile ni izraz nespoštljivega odnosa do višje kulturne dediščine, ampak še bolj izraža globoko zakoreninjeno tradicijo v kulturni dediščini Romov. Foto: Roby Lakatos Facebook

Za Robyja Lakatosa velja, da je glasbenik, vešč mnogovrstnih slogov, in kot pravijo njegovi madžarski rojaki, je eden redkih, ki ne ustrezajo nobeni ožji opredelitvi. Gre za vsestranskega ustvarjalca, na kakršnega v sodobnem času le redkokdaj naletimo. Nastopal je v velikih dvoranah in na festivalih po Evropi, Aziji in Ameriki.

Njegovo zasedbo, s katero bo nastopil tudi v Križankah, sestavljajo Laszlo Boni na violini, Jeno Lisztes na cimbalah, Laszlo Balogh na kitari, Laszlo "Csorosz" Lisztes na kontrabasu in Kalman Cseki ml. na klavirju.

Vzor v Reinhardtu in Grappelliju
Glasbenikova vzornika sta mojstrski džezovski kitarist in skladatelj Django Reinhardt ter znameniti džezovski violinist Stephane Grappelli, s katerim je tudi že sodeloval. Lakatosovo bravurozno igranje združuje ljudsko tradicijo številnih dežel, različne slogovne usmeritve znotraj džeza, klezmer, flamenko in klasično glasbo, kar po vsem svetu predstavlja s svojim ansamblom v dodelanih aranžmajih, začinjenih s spretnostjo in svobodo improviziranja.

Leta 1965 rojeni glasbenik moč za interpretacijo črpa iz svoje improvizacije in skladanja. Njegova mešanica t. i. klasične glasbe in čarobne madžarsko-romske življenjske sile ni izraz nespoštljivega odnosa do višje kulturne dediščine, ampak še bolj izraža globoko zakoreninjeno tradicijo v kulturni dediščini Romov in poslušalcem omogoča nove, osvežujoče užitke, so zapisali na spletni strani Ljubljana festivala, v sklopu katerega je organiziran koncert.

Madžarsko izročilo in džezovska improvizacija
Koncert bo vključeval tudi dve njegovi avtorski skladbi, in sicer SK Paraphrase in New Alliance, ki bo uvedla večer. Ta ponuja v okušanje mnogovrsten preplet ritmov, slogov, vzdušij in občutij, ki jih v nadaljevanju razgrinja celoten program koncerta. "Kot 'zavezniki' si roke podajo vročekrvni hitri ritmi madžarskega izročila in džezovska improvizacija," piše v programskem listu koncerta.

Slišati bo mogoče še dela skladateljev, kot so Astor Piazzolla, Franz Vecsey, Ivan Vasiljev, Georges Boulanger, Lev Konstantinovič Knipper, Nikolaj Rimski - Korsakov, Vittorio Monti in Grigoras Dinicu.

Drevišnji koncert Robyja Lakatosa z zasedbo se v preddverju Križank začne ob 21. uri.

Romski violinist Lakatos v Križankah
Romski violinist Lakatos v Križankah