The Subways se po lanskem Rock Otočcu vračajo pred slovensko občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
The Subways se po lanskem Rock Otočcu vračajo pred slovensko občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
Marko Milosavljević
V okviru STG-ja se bo mogoče izobraziti na področju glasbenega novinarstva. Foto: BoBo

Dogajanje v okviru glasbene konference, ki bo trajala do 25. marca, se bo začelo danes ob 11.00 z delavnico glasbenega novinarstva, na kateri bo profesor in publicist Marko Milosavljević slušateljem predstavil dva novinarska žanra, intervju in glasbeno kritiko.

Festival se bo nadaljeval s predavanjem britanskih glasbenih novinarjev, Sia Hawkinsa in Tima Copperja. Spregovoril bo tudi ustanovitelj in direktor kultne britanske založbe Mute, Daniel Miller.

Več podrobnosti o dogajanju v okviru Slovenskega tedna glasbe najdete tukaj.
Četrtkova delavnica bo zajela področje promocije glasbe in komuniciranja z javnostmi. Potekala bo pod vodstvom Bojana Rojka iz Agencije Antonov in Sanjina Djukića, odgovornega za odnose z javnostmi na festivalu Exit in glasbeni televiziji MTV na Hrvaškem.

V sklopu petkove delavnice, ki bo potekala pod vodstvom Slovenskega glasbeno-informacijskega centra, se bodo predstavile kolektivne organizacije za glasbenike, hkrati pa bo potekala tudi pravna delavnica, na kateri se bodo slušatelji seznanili z osnovami avtorskega prava.

Na sobotni delavnici pod vodstvom Matica Majcna, urednika spletne revije o glasbenih videospotih Podoba - Glasba, pa bodo predstavljeni izbrani primeri nizko ali brezproračunskih videospotov, nastali v zadnjih letih. Praktični del delavnice bo potekal v sodelovanju s člani skupine Elvis Jackson.

Kot je zapisal Zdenko Matoz za časnik Delo, je Slovenski teden glasbe nastal po vzoru odmevnih glasbenih dogodkov in konferenc, kot so Kanadski teden glasbe, Nizozemsko jazz srečanje, festival Waves Vienna in Berlinski teden glasbe.

V CUK Kino Šiška, klubih K4 in Orto bar ter v Gala hali na Metelkovi bodo v sklopu tedna nastopili Barely Modern, Toronto Drug Bust, Dandelion Children, Werefox, Torul, The Tide, Štefan Kovač Marko banda, Noctiferia, Neomi, MojcART, London in Dežurni krivci.

Teden glasbe bo sklenil nedeljski koncert britanske zasedbe The Subways v Kinu Šiška.