Švedska kraljeva akademija je pretekli teden nagradila Boba Dylana z Nobelovo nagrado za literaturo za njegov
Švedska kraljeva akademija je pretekli teden nagradila Boba Dylana z Nobelovo nagrado za literaturo za njegov "nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije". Foto: EPA
Alice Munro
V zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade se tudi nekaj drugim lavreatom ni uspelo udeležiti podelitve, nazadnje zaradi zdravstvenih razlogov kanadska pisateljica Alice Munro leta 2013. Foto: AP
Nobelova nagrada, Švedska kraljeva akademija
Letos je Nobelova nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov), tradicionalno pa jo bodo podelili 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela. Foto: EPA

Da je Dylan letošnji Nobelov nagrajenec, je na njegovi uradni spletni strani pisalo ob napovedi izida zbirke njegovih pesmi, nastalih med letoma 1961 in 2012. Kot poroča švedski dnevnik Aftonbladet, pa omenjene reference na nagrado od danes na strani ni več. Ali je umik zapisa z Dylanove uradne spletne strani posledica zavestne odločitve ali zgolj administrativne napake, ni znano. Vsekakor pa nujno ne pomeni, da ga je naročil Dylan, oziroma je povsem mogoče, da o omembi sploh ni bil obveščen. Z urejanjem svojih spletnih strani se lastniki običajno ne ukvarjajo, saj za to skrbi njihov oddelek za stike z javnostmi, kar pa po drugi strani ne pomeni, da o vsem tem ni bil obveščen glasbenikov menedžer Jeff Rosen.

S Švedske kraljeve akademije so na začetku tedna sporočili, da so z ameriškim kantavtorjem večkrat poskusili stopiti v stik, vendar neuspešno. Po besedah sekretarke akademije Sare Danius so od njegovih sodelavcev sicer prejeli prijazne odgovore, še vedno pa ni jasno, ali bo nagrado sprejel oziroma ali se bo nagrajenec udeležil podelitve nagrade. Nagrado, ki je letos vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov), bodo podelili 10. decembra na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela.

"Fantastično bi bilo, če bi Dylan prišel decembra v Stockholm, če pa tega ne želi, bo pač tako," je na blogu zapisala Sara Danius, ki je pretekli četrtek naznanila dobitnika letošnje nagrade.

Ne bi bilo prvič ...
Spomnila je, da se tudi nekaterim drugim lavreatom v zgodovini nagrade ni uspelo udeležiti podelitve, nazadnje je slovesnost brez navzočnosti nagrajenke potekala leta 2013, ko je najprestižnejše literarno priznanje na svetu prejela kanadska pisateljica Alice Munro. Akademiji je pomembno zgolj to, da Nobelova nagrada za literaturo letos pripada Dylanu, je poudarila Sara Danius. Za komentar umika reference na nagrado z Dylanove spletne strani sekretarka akademije ni bila dosegljiva.


Pozivi k zavrnitvi nagrade

Dylanova odsotnost na podelitvi ne bi bila zares veliko presenečenje, saj je glasbenik v svoji karieri izpustil že več tovrstnih dogodkov, med drugim podelitev nagrade princa Asturije leta 2007. Nekateri Dylanovi oboževalci so že namignili, da bi moral nagrado odkloniti, češ da njegovo ime ne spada ob nekaj, kar je osnovano na orožju. Vendar tudi če se Dylan nagradi odpove, se s tem ne bo izognil pridružitvi nagrajencem, saj odbor Nobelove nagrade ne priznava odklonitev in lavreate v vsakem primeru vključi na seznam dozdajšnjih dobitnikov.