John Williams (1932), ki je  sodeloval pri večini Spielbergovih filmov, je znan po svojih veličastnih partiturah v neoromantičnem slogu. Petdeseto nominacijo pa mu je prinesla izvirna glasba za sedmi del franšize Vojna zvezd. Foto: YouTube
John Williams (1932), ki je sodeloval pri večini Spielbergovih filmov, je znan po svojih veličastnih partiturah v neoromantičnem slogu. Petdeseto nominacijo pa mu je prinesla izvirna glasba za sedmi del franšize Vojna zvezd. Foto: YouTube

Williams je pri dosedanjih 49 nominacijah prejel oskarja za glasbo za prvi film Vojna zvezd iz leta 1977. Nato ga je dobil za film Goslač na strehi režiserja Normana Jewisona ter za tri filme Stevena Spielberga: Žrelo, E. T. vesoljček in Schindlerjev seznam.

Sicer pa je John Williams, ki je kot skladatelj sodeloval pri večini Spielbergovih filmov, znan po svojih veličastnih partiturah v neoromantičnem slogu, ki ga primerjajo s slogom Richarda Wagnerja, kar je v nasprotju z večino današnjih skladateljev zunaj Hollywooda.


Povratniki in en novinec med skladatelji

V tekmi za oskarja konkurira več uglednim skladateljem, ki ustvarjajo za Hollywood. Za glasbo k filmu St. James Place je svojo 13. nominacijo dobil Thomas Newman. To je prvi Spielbergov film v 30 letih, pri katerem danes 83-letni Williams ni bil udeležen.

Italijanski kultni skladatelj Ennio Morricone je deležen šeste nominacije za glasbo za vestern Podlih osem Quentina Tarantina, čeprav kipca doslej še ni prejel. Drugič je za oskarja za glasbo nominiran islandski skladatelj in lanski prejemnik zlatega globusa za izvirno glasbo v filmu Teorija vsega Johann Johannsson, tokrat za triler Sicario Denisa Villeneuvea. Prvič pa je nominacijo v tej kategoriji prejel Carter Burwell za glasbo za film režiserja Todda Haynesa, ljubezensko zgodbo Carol.

In še filmske pesmi ...
Za najboljšo pesem je za oskarja nominiranih nekaj znanih imen popularne glasbe. Veliki zmagovalec lanskih grammyjev Sam Smith lahko prejme še oskarja za naslovno pesem za zadnji film o Jamesu Bondu Spectre. Kanadski pevec The Weeknd mu konkurira s pesmijo za Petdesetih odtenkov sive.

Lady Gaga je nominirana za pesem za dokumentarec o spolnih napadih na ameriških univerzah The Hunting Ground, vodja zasedbe Antony and the Johnsons Antony Hegarty pa za pesem iz dokumentarca Racing Extinction, ki pripoveduje o tem, kako je homo sapiens povzročil propad ostalih vrst. Na kipec za najboljšo pesem lahko računa še David Lang za film Paola Sorrentina, naslovljen Mladost.