Glasba
(2)

Poudarki

  • Benefit Viva punk! Viva RŠ!
  • Celotna Metelkova
  • Petek, 24. novembra, od 20. ure
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
O!Kult
Pevec in kitarist zasedbe O!Kult Brane Zorman bo na petkovem benefitu nastopil z Esadom Babačićem, s katerim sta pripravila zvočno-besedni dogodek Od postaje do postaje. Foto: Youtube
Viva punk!
Pred koncertnim delom večera je v Menzi pri koritu napovedano branje stripa Rdeči alarm Tomaža Lavriča ob glasbeni podlagi in z zvočnimi učinki, strip pa bo projiciran na veliko platno. Foto: Radio Študent
Metelkova mesto
Vsi klubi na Metelkovi bodo imeli skupno vstopnino, njen presežek pa bo namenjen prihodnjemu delovanju Radia Študent. Foto: BoBo

Dodaj v

Živela štiri desetletja punka na Slovenskem!

Vsemetelkovski benefit pod geslom Viva punk! Viva RŠ!
24. november 2017 ob 16:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob 40-letnici punka na naših tleh je Radio Študent delavnice, razstavo, uprizoritev radijskega stripa, pogovor in seveda predvsem glasbeni program v okviru vsemetelkovskega benefita tokrat zastavil tematsko.

Štiri desetletja punka na Slovenskem pomeni namreč tudi štiri desetletja punka na Radiu Študent. Tako je glasbeni del dogodka na Metelkovi zastavljen tudi kot kazalnik, da je punk ne le še zmeraj živ, temveč tudi še zmeraj aktualen.

Osebni fotografski dnevnik, pospremljen z zvokom
Galerija Alkatraz v okviru dogodka prinaša razstavo Alternativno samozgodovinjenje alternative: Razstava dokumentarnih fotografij Matije Praznika o punk sceni + Prsa. Avtor fotografij Matija Praznik je bil dejaven spremljevalec domače punkovske scene, razstavljene fotografije pa je posnel v prvi polovici 80. let minulega stoletja v disku Študent (FV) in na koncertih v Ljubljani. Postavitev spremljajo zvočni posnetki avtorjevih spominov in asociacij, ki vzniknejo ob pogledu na fotografije - te pa so v svojo glasbeno podlago vključili člani Ansambla Prsa.

Natančen razpored petkovega dogajanja na Metelkovi si lahko pogledate na tej povezavi.

Kaj punk sploh je in ali je danes še sploh živ?
Ker punk ni le glasbena zvrst, temveč tudi življenjski slog in politična naravnanost, subkultura. Tako bo moderator Tine Bele na okrogli mizi, naslovljeni Punk nekoč in danes, v Infoshopu s Špelo Pristavec, Adinom Crnkićem in Nikolaiem Jeffsom razpravljal o pomenu punka, o njegovih družbeno-političnih implikacijah, njegovi vlogi v družbi – tako ob njegovih začetkih kot danes.

Uprizoritev kultnega Lavričevega stripa
Strip Rdeči alarm Tomaža Lavriča, letošnjega prejemnika nagrade Prešernovega sklada, razkriva nekdanjo ljubljansko punkersko sceno in kaj se je zgodilo, ko so tukajšnji punkerji odrasli. V Menzi pri koritu bodo ob glasbeni podlagi in zvočnih učinkih v živo brali spikerji in spikerice Radia Študent, strip pa bo projiciran na veliko platno.

Škotski glasbeni aktivist v radijskem studiu in zvrhana malha zasedb na Metelkovi
Na valovih Radia Študent bodo v oddaji Oralni anali gostili škotskega punkerja in glasbenega aktivista Michaela Kasparisa, sicer tudi ustanovitelja založbe Night School Records, ki bo tudi nastopil na benefitu.

V koncertni del dogajanja bosta v Jalli Jalli povedli mladi domači punk zasedbi Grable in HakAttak, v Menzi pri koritu je napovedan zvočno-besedni dogodek Esada Babačića in Braneta Zormana, naslovljen Od postaje do postaje, sledita pa nastopa zasedb Underpodngrabn in Carina.

V klubu Gromka bodo igrali Iamdisease, Sharpen Your Fringe in Mama Dolores. Brgs (Jaka Berger) & Umdhlebi - Red Moon, Warrego Valles in Apostille bodo v Channel Zero poskrbeli za elektronsko obarvan del večera, v Gala Hali pa bodo nastopili OtomPotomRopotom, Lolita in Šajzerbiterlemon. Nadalje bodo v Klubu Monokel nastopili Tajga&Tundra, R36 b2b S.A. Voidette in Ulla. Na vseh prizoriščih je napovedan še DJ-program.

Obletnica zahteva tudi svoj fanzin
Poleg tega bo organizirano še (sito)tiskanje majic in priprava veganske prehrane v Črni kuhinji. Ob tej priložnosti štirih desetletij punka na Slovenskem je izšel fanzin, ki je nastal na podlagi javnega povabila ustvarjalcem z različnih področij, njegova končna podoba pa je delo Zorana Pungerčarja.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
vodja
# 24.11.2017 ob 19:11
Še na naslednjih 40 let panka in edinega RŠ-a! *trči kozarec*
kefej1
# 24.11.2017 ob 19:46
Punk je že zdavnaj pozabljen, reklamirati ga hočejo le še ostareli (nostalgični) rokerji.
Kazalo